Logo Boiron
stres

Poate fi atenuat stresul prin homeopatie?

Stres & Somn
Este timpul pentru lectură: 5 min
Înapoi la articole

Deși este benefic în doze mici, stresul excesiv poate deveni periculos. O soluție? Homeopatia, care ar putea atenua simptomele sale în timpul unui interviu, al unui examen sau chiar să acționeze preventiv cu un tratament de fond.

Gestionarea și calmarea stresului

Un ambient apăsător, o meserie stresantă, o încărcare psihică zilnică... Stresul a devenit omniprezent în viața noastră. Cum putem îmblânzi această emoție care ne invadează și cum putem învăța să o gestionăm?

Să facem distincția între stresul bun și stresul rău

În 2017, un sondaj realizat de Opinion Way pentru Fondation Générale Ramsay pour la Santé a arătat că 89% dintre francezi sunt stresați, femeile fiind mai afectate decât bărbații (68% față de 38%). Cu toate acestea, stresul bun, această reacție de supraviețuire moștenită de la strămoșii noștri primitivi, ne permite să facem față provocărilor și să ne alertăm în fața pericolelor. Este un fenomen normal de adaptare la un eveniment de viață. Astfel, putem fi stresați înainte de un interviu de angajare, o întâlnire sau un examen. Și apoi, există stresul rău, cel care duce la o senzație de apăsare sau palpitații, care poate provoca tulburări de somn. Acesta poate fi periculos pentru că, atunci când ești total copleșit, poți ajunge la burn-out. Pentru a evita apariția unor patologii mai grave, homeopatia rămâne o alternativă lipsită de riscuri, fără niciun efect secundar și fără risc de dependență.

Stres homeopatie Boiron

Anticiparea situațiilor cu risc

În aceasta constă originalitatea homeopatiei: ea este atât preventivă, cât și curativă. Medicul homeopat se va interesa de simptomele descrise de pacientul său: palpitații, dureri de stomac, picioare tremurânde. Apoi, va încerca să afle ce emoții sunt resimțite, cum ar fi agresivitatea, furia, frustrarea. În cele din urmă, el va examina tiparele de gândire ale pacientului (ruminații), cum ar fi stima de sine scăzută. În continuare, va efectua un interogatoriu general pentru a afla ceea ce în homeopatie se numește „tipul său sensibil” și pentru a înțelege, astfel, persoana în ansamblu. Prin determinarea acestui profil cu risc, medicul homeopat își va personaliza sfaturile în funcție de pacient și nu de patologie. El poate prescrie medicamente care vor acoperi simptomele fizice deranjante, emoțiile paralizante și tiparele de gândire obsesive. Acest tratament preventiv trebuie început cu 15 zile înainte de evenimentul stresant, repetat în ajun și de îndată ce simptomele reapar.

Ameliorarea stresului ocazional

Fie că este vorba de un interviu de angajare sau de obținerea permisului de conducere, simptomele prezentate sunt aceleași, iar specialiștii în domeniul sănătății sunt în măsură să recomande medicamente pentru acest tip de stres. Pe de altă parte, dacă observă o patologie mai gravă, cum ar fi depresia, vor recomanda o consultație medicală. Aceste simptome sunt variate. Se referă în special la persoanele care se stresează anticipat și care suferă de diaree, nevoia constantă de a urina, dureri de cap și slăbiciune la nivelul picioarelor. Homeopatia ar putea ajuta, de asemenea, persoanele care se confruntă cu spasme, noduri în gât, dureri în intestin, nevoia de a plânge, o senzație de greutate în piept.

Chiar și persoanele care sunt de obicei sănătoase și care nu-și gestionează bine stresul, deoarece manifestă simptome foarte violente (palpitații sau puseuri de hipertensiune arterială, teamă de moarte) pot apela la homeopatie. Dacă suferiți de stres din cauza unui sentiment de frustrare și de nedreptate, un tratament homeopatic ar putea trata un puseu de herpes, de eczemă, o criză de astm, o cistită sau o micoză. Există multe modalități de a vă calma, dar nu uitați: stresul în doze mici are avantajele sale. Doar atunci când nu mai poate fi gestionat, el devine toxic.

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului care vă va recomanda medicamentul potrivit.