Logo Boiron

Arborele de cafea de Arabia

Arborele de cafea de Arabia: sau atunci când cafeaua are grijă de sănătatea noastră

Toți iubitorii de cafea știu cel puțin două lucruri: boabele de cafea de Arabia sunt sursa celor mai bune cafele arabica din lume și prea multă cafea te poate împiedica să dormi bine. Ceea ce este mai puțin cunoscut, însă, este faptul că aceste boabe pot fi, de asemenea, sursa unor soluții de sănătate care pot acționa asupra tulburărilor de somn. Uimitor, nu-i așa?

Arborele de cafea de Arabia homeopatie

Cum să recunoaștem arborele de cafea de Arabia?

Arborele de cafea de Arabia este un arbust cu o înălțime de aproximativ nouă metri care aparține familiei Rubiaceae. Poate fi recunoscut după frunzele sale persistente, eliptice, de culoare verde strălucitor, după florile sale albe, grupate în glomerule de 3 până la 7, și după boabele sale, numite cireșe. Acestea din urmă sunt de culoare roșu aprins sau violet la maturitate și au o pulpă dulce. Fiecare dintre ele conține două semințe, care se află față în față și au forma unor mici boabe de cafea. Și, așa cum sugerează și numele, arborele de cafea de Arabia este cultivat pentru a produce faimoasa cafea arabica.

Doriți un pic de istorie la cafeaua dumneavoastră?

Originea etiopiană a arborelui de cafea de Arabia este acum dovedită. Totuși, numele său s-ar datora faptului că a cucerit lumea începând din Yemen. Pentru că arabii au fost cei care au dezvoltat tehnica de prăjire și au răspândit cafeaua în întreaga lume musulmană, de la Aden la Istanbul. Arborele de cafea de Arabia a ajuns în Europa abia în secolul al XVII-lea, datorită schimburilor comerciale cu Imperiul Otoman. A fost descris pentru prima dată în 1715 de către botanistul francez Antoine de Jussieu, care l-a numit Jasminum arabicum, deoarece florile și parfumul său seamănă foarte mult cu cele ale iasomiei. În Europa, entuziasmul pentru această nouă băutură s-a manifestat imediat, iar în orașe s-au deschis numeroase cafenele.

Arborele de cafea: un arbust cultivat pe scară largă

Arborele de cafea din Arabia este cea mai cultivată specie de arbore de cafea din lume. Arabica reprezintă mai mult de jumătate din producția mondială. Este exploatat în Africa, Asia, America și Oceania, în zonele dintre cele două tropice și la altitudini cuprinse între 900 și 2000 de metri. Arborele de cafea necesită într-adevăr condiții speciale pentru ca cireșele sale să se coacă încet și să devină pline de zaharuri, care vor da apoi arome delicioase. Nu are nevoie de îngheț, nici de temperaturi ridicate... dar are nevoie de multă umbră. Din acest motiv, arborele de cafea de Arabia este cultivat sub așa numiții arbori de umbră. Printre cele mai renumite soiuri de Arabica se numără Blue Mountain din Jamaica, Tarrazu din Costa Rica, Geisha din Etiopia și, recent, Bourbon Pointu din Insulele Réunion.

Care sunt virtuțile arborelui de cafea din Arabia?

La Boiron, folosim boabe de cafea verde din arbori de cafea care provin din Nicaragua și Vietnam. Uscate și curățate în prealabil de învelișul lor protector (tegumentul), acestea trebuie să conțină cel puțin 1% cafeină. Într-adevăr, principiul activ utilizat în farmacie este un alcaloid bine cunoscut: cafeina. Tinctura mamă rezultată conține substanțe minerale, lipide, carbohidrați, acizi organici, acizi fenolici și compuși de azot. Datorită acesteia se produc soluții de sănătate care, în doze mici, ajută la restabilirea unui somn liniștit.