Logo Boiron

Arnica

Arnica are atât de multe virtuți terapeutice încât merită tot respectul nostru

Arnica are atât de multe virtuți terapeutice încât merită tot respectul nostru

Efectele benefice ale arnicăi sunt numeroase și cunoscute de mult timp. Iar noi, Laboratoarele Boiron, facem tot posibilul pentru a le păstra și a le pune în slujba sănătății dumneavoastră. De la cultivarea și recoltarea plantelor până la transformarea lor în soluții pentru sănătate.

Efectele Arnica

Efecte terapeutice cunoscute încă din Antichitate

Istoria arnicăi este strâns legată de cea a medicinei. Utilizarea sa în farmacopee datează încă din Grecia antică. Mai exact, din secolul I după Iisus Hristos. Se spune că planta pe care Dioscoride, medic și botanist, o numea „alcimos” este arnica de munte. „Alcimos” înseamnă „benefic”. De atunci, numeroasele virtuți terapeutice ale arnicăi au făcut din ea una dintre cele mai utilizate plante medicinale. Se utilizează în special pentru ameliorarea durerilor musculare, deoarece este bogată în principii active antiinflamatorii și antialgice. Dar aceasta nu este singura sa calitate. Dimpotrivă, arnica are multe alte proprietăți. (1)(2)

Arnica: o plantă cu numeroase efecte benefice

Efectele arnicăi sunt numeroase, deoarece este o plantă cu peste 150 de substanțe terapeutice active. Acesta este motivul pentru care există multe răspunsuri la întrebarea „Când se folosește arnica?”. Arnica are 3 proprietăți principale: este antiinflamatoare, antialgică și calmantă. Este un analgezic natural care ameliorează tensiunea musculară. Poate fi foarte eficientă în reducerea hematoamelor. Și calmează durerile articulare și pe cele legate de artroză. Dar arnica are multe alte virtuți. Este totodată cicatrizantă, antioxidantă, vasoprotectoare, venotonică... (3)(4)

Mai mult de 150 de substanțe identificate


Flavonoide, lactone, acizi fenolici, triterpenoide... acestea sunt denumirile științifice ale substanțelor din arnica ce au grijă de sănătatea dumneavoastră. Descoperiți-le pe toate în această diagramă.(5)(6)

Schema Arnica

Punctul de vedere al OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște utilizarea „tradițională” a arnicăi în tratamentul local al durerii și inflamației cauzate de contuzii minore și de accidente (echimoze, hematoame)”, precum și în „tratamentul local al inflamațiilor, al înțepăturilor de insecte și al flebitei superficiale (prezența unui cheag de sânge într-o venă situată sub piele, de exemplu, o varice)”.(8)

 cules de arnica

Unde crește Arnica montana?

Arnica montana - sau arnica de munte - este o plantă perenă care crește la peste 800 de metri, în pășunile de mijloc de munte. La maturitate, poate atinge o înălțime de până la 60 cm. Florile sale au un diametru de 5-6 cm și pot fi recunoscute după culoarea galben-portocalie. Arnica montana se găsește în principal în Europa. Alte varietăți se găsesc, de asemenea, în sudul Rusiei și în unele state nord-americane. În Franța, ea se simte acasă aproape în toate zonele de mare altitudine: în Pirinei, în Masivul Central, în Aveyron, în Ardeni, în Vosges și, bineînțeles, la poalele Alpilor.(7)

Arnica plante proaspete

O recoltare foarte responsabilă

Totul în cultivarea și recoltarea arnicăi se face pentru a avea cea mai mare grijă de plantă și de biodiversitate. În acest scop, au fost definite bune practici de recoltare. Acestea precizează că recoltarea trebuie să se facă manual, în mod responsabil și numai în perioada de înflorire, în iunie și iulie, lucrând cu culegători profesioniști, care știu cum să păstreze culturile prin faptul că nu culeg toate plantele prezente și au grijă să nu smulgă tulpinile subterane sau să recolteze plantele cu fructe. Și pentru a proteja și mai mult arnica, acum acordăm prioritate celor care provin din agricultură și, în special, bineînțeles, din agricultura ecologică. Astfel, în 2021, 91% din plantele pe care le-am folosit au fost de origine ecologică.

Arnica Laboratoarele Boiron

Totul este în planta proaspătă

Respectul față de arnica înseamnă respectarea efectelor benefice ale ingredientelor sale active. De aceea, am ales să folosim numai plante proaspete, culese înflorite și întregi. De îndată ce sunt recoltate, plantele sunt trimise în laboratoarele noastre în termen de 72 de ore. La recepție, controale riguroase asigură calitatea, conținutul de umiditate și absența radioactivității. De asemenea, plantele sunt supuse unor analize fitochimice. În cazul în care rezultatele dovedesc calitatea lor, se poate trece la faza de prelucrare. Apoi, la sfârșitul procesului de fabricație, fiecare lot de extract obținut este verificat în conformitate cu specificațiile Farmacopeei franceze, pentru a garanta calitatea și eficacitatea acestuia.

Surse:
(1) Wichtl M, Anton R. Plantes thérapeutiques (Plante terapeutice). Ed. Tec & Doc – EM inter, 1999, 47-51. Eymard L. –
(2) Arnica montana, de nos grands-mères à nos comptoirs, Thèse pharmacie,( Arnica montana, de la bunicile noastre la ghișeele noastre, Teză de Farmacie) Marseille, 2017.
(3) Pinkas M., Pinchon T.M. Arnica montana L. (Asteraceae) ; in Cornillot : Acupunture & Médecine traditionnelle chinoise, Phytothérapie & Aromathérapie, Homéopathie (Acupunctură și medicină tradițională chineză, Fitoterapie și Aromoterapie, Homeopatie). Ed. Fison-Roche, 1996, 77-83.
(4) Hänsel R., Keller K., Rimpler H., Schneider G. Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 5. Auflage. Springer Verlag, Berlin, 1992, Band 4 : Drogen A-D, 345.
(5) Pinkas M., Pinchon T.M. Arnica montana L. (Asteraceae) ; in Cornillot : Acupunture & Médecine traditionnelle chinoise, Phytothérapie & Aromathérapie, Homéopathie (Acupunctură și medicină tradițională chineză, Fitoterapie și Aromoterapie, Homeopatie). Ed. Fison-Roche, 1996, 77-83.
(6) Hänsel R., Keller K., Rimpler H., Schneider G. Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 5. Auflage. Springer Verlag, Berlin, 1992, Band 4 : Drogen A-D, 345.
(7) Tutin T.G., Heywood V.H., Burges N.A. et al. (1976) - Flora Europea - Cambridge University Press (G.B.)
(8) Monographie OMS ARNICA(Monografie OMS ARNICA) – 2007 : https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=3&isAllowed=y page