Valeriana
Valeriana sau rădăcinile binelui
Cunoscută și sub numele de iarba pisicii, valeriana nu este apreciată doar de feline. Este folosită, de asemenea, în cazuri de anxietate sau tulburări de somn. Se lucrează cu Valeriana recoltată în stare proaspătă și cultivată numai în Franța. Acesta este cel mai sigur mod de a asigura o calitate superioară și de a garanta beneficiile sale.
O plantă medicinală cunoscută de mult timp
Încă din Grecia antică, celebrii medici Hipocrate, Dioscoride și Galen au menționat beneficiile valerianei în tratarea insomniei. Mai târziu, romanii ar fi folosit-o și în caz de palpitații și aritmie. De altfel, potrivit lingviștilor, numele Valeriană ar deriva din verbul latin valere, care înseamnă „a fi puternic”. Amerindienii ar fi descoperit, de asemenea, puterea calmantă a valerianei. Aceștia zdrobeau rădăcinile uscate ale plantei pentru a obține o pulbere pe care o inhalau în caz de convulsii epileptice. Chiar și astăzi, chimia valerianei este subiectul multor cercetări. Această plantă nu ne-a dezvăluit încă toate beneficiile sale.
Unde putem găsi Valeriana?
Cunoscută și sub numele de „iarba pisicii” sau „vindecă-tot”, valeriana este o plantă erbacee rezistentă care se găsește în locuri umede. Poate fi întâlnită în timpul plimbărilor de-a lungul pârâurilor și râurilor. De asemenea, îi plac pajiștile ușor mlăștinoase. În Europa, crește în regiunile temperate, la mai puțin de 1000 de metri. În Franța, valeriana se găsește și se cultivă mai ales în estul țării.
Cum să recunoaștem Valeriana?
Valeriana are tulpini goale, canelate, care cresc până la o înălțime medie de 1 metru și pot ajunge uneori la 2 metri. Poate fi recunoscută, de asemenea, după florile sale mari, albe sau roz pal, care formează vârfuri umbeliforme în vârful tulpinii. În stare proaspătă, planta nu are miros. Numai atunci când rădăcinile sunt zdrobite este eliberat parfumul caracteristic al valerianei. Această renumită putere parfumată care a atras dintotdeauna pisicile, datorită efectului său euforizant și amețitor, ce contribuie la starea lor de bine.
Care sunt efectele benefice ale Valerianei?
La întrebarea „Când ar trebui să luați valeriană?”, răspunsul este în primul rând: pentru a combate insomnia. Valeriana officinalis are efecte benefice recunoscute asupra somnului, în cazul tulburărilor de adormire de origine nervoasă. Rizomul și rădăcinile sale secundare conțin într-adevăr numeroase principii active, printre care iridoidele, care au o acțiune sedativă împotriva excitației, insomniei și palpitațiilor. Rădăcina proaspătă de valeriană este înscrisă în Farmacopeea franceză pentru preparatele homeopatice.
Punctul de vedere al OMS
Pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), valeriana este „un sedativ ușor, capabil să favorizeze somnul”, mai ales atunci când insomnia este legată de o stare de anxietate. OMS recunoaște eficacitatea sa asupra calității somnului, în special asupra așa-numitelor faze de somn ușor.(1)
(1) Monografia OMS, volumul 1, pagina 272>> https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20page%2089