Pentru o medicină integrativă
Sănătatea este o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității
Preambul la Înființarea Organizației Mondiale a Sănătății, 22 iulie 1946
Medicina integrativă, medicina care reunește toate formele medicinei
Pentru că astăzi, sănătatea nu se definește doar prin absența bolii, ci ca stare de deplină bunăstare fizică, psihică și socială, medicina trebuie să se îndrepte către o abordare centrată pe individ, prin îngrijire personalizată. În sinergie cu medicina convențională, abordările complementare sunt din ce în ce mai utilizate în întreaga lume. Răspund nevoii de a îngriji pacienții, precum și de a-i trata.
Ca atare, medicina integrativă reprezintă evoluția firească a modelului medical. Acest concept unește medicina convențională și formele complementare de medicină ca parte a unei abordări coordonate. Medicina integrativă se bazează pe dovezi ale eficacității și siguranței metodelor propuse. Mai mult, consideră fiecare pacient unic, acesta fiind actorul propriei sale sănătăți. Stilul de viață, dieta, activitatea fizică și bunăstarea lor sunt luate în considerare, la fel și cultura și credințele lor.
Știați că?
Organizația Mondială a Sănătății înglobează în definiția medicinei integrative diferite tipuri de terapii medicamentoase și de îngrijire, cum ar fi tratamente pe bază de plante, naturopatie, acupunctură, chiropractică, osteopatie, precum și practici conexe precum yoga, tai chi, qigong, medicina termală etc.
Homeopatia asociată altor terapeutici pentru tratarea bolilor grave
Homeopatia întruchipează medicina integrativă, deoarece își împărtășește principiile și modelul de tratament. De asemenea, face parte din medicina convențională prin faptul că utilizează medicamente și profesioniști din domeniul sănătății. Este, de asemenea, un medicament complementar. Acest lucru se datorează faptului că îi ajută pe pacienți să-și îmbunătățească calitatea vieții și le permite să-și asume responsabilitatea pentru propria lor sănătate. Homeopatia abordează atât nevoia de a TRATA, cât și nevoia de a ÎNGRIJI.
În întreaga lume, milioane de medici, farmaciști, moașe, stomatologi, medici veterinari și pacienți observă zilnic siguranța, utilitatea și eficacitatea medicamentelor homeopatice: de ce să nu ai încredere în ele?
Mai mult ca oricând, omenirea are nevoie de o medicină bogată în opinii diferite, diversificată, integrată!
Thierry Boiron, Președintele Consiliului de Administrație
Homeopatia asociată altor terapeutici pentru tratarea bolilor grave
Conceptul de medicină integrativă se potrivește perfect bolilor cronice și își găsește legitimitatea prin sprijinul pacienților cu cancer.
Homeopatia nu tratează cancerul, ci face parte, împreună cu alte metode terapeutice, din managementul integrativ al bolnavilor de cancer. Un studiu recent (1), realizat la Strasbourg, a constatat că 30% dintre pacienții care urmează un tratament pentru cancer folosesc homeopatia pe lângă tratamentele pentru cancer, făcând din această disciplină practica medicală cel mai frecvent utilizată de departe în oncologia integrativă. Aceasta reprezintă o creștere de 83% față de același studiu realizat în același oraș în 2005.
Homeopatia pentru a trata numeroase simptome
Folosirea homeopatiei răspunde adesea unei nevoi medicale insuficient satisfăcute de tratamentele alopatice. Acest lucru este valabil pentru oboseală, greață persistentă, anxietate, tristețe și neuropatie periferică. Pacienții susțin că aceste simptome „orfane” se ameliorează cu homeopatie în mai mult de 80% din cazuri (1).
(1). Legrand A. Studiu al prevalenței utilizării medicamentelor complementare de către pacienții cu cancer: pe baza a 535 de chestionare colectate la Strasbourg din aprilie până în iunie 2017. teză de doctorat 2018.