Există încă o mulțime de concepții greșite despre homeopatie; stereotipuri rezultate adesea din necunoașterea realității și rolului homeopatiei în practica medicală.
Exemple: homeopatia înseamnă medicină pe bază de plante; homeopatia este utilă doar copiilor; homeopatia durează mult pentru a acționa; homeopatia este folosită doar de medicii specializați în homeopatie. Pentru a determina ce este adevărat și ce este fals:
FALS și ADEVĂRAT
Homeopatia este adesea confundată cu medicina pe bază de plante, care se bazează pe proprietățile terapeutice ale plantelor.
Pe lângă plante, homeopatia folosește substanțe de origine animală (venin de șarpe, albine, cerneală de sepie, calcar de stridii etc.) și de origine minerală sau chimică (grafit, sulf, mercur).
O altă diferență importantă în homeopatie este că substanța de bază (vegetală, animală sau minerală) este diluată și dinamizată pentru a fi folosită în doze foarte mici. De aici și expresia populară „doză homeopatică”...
FALS
Homeopații sunt medici care, în urma studiilor medicale, au decis să urmeze o pregătire specifică în homeopatie.
Astăzi, pe lângă acești specialiști în homeopatie, mulți medici integrează medicamentele homeopatice în practica lor pentru a-și trata pacienții: medici de familie, pediatri, ginecologi, chirurgi, stomatologi etc.
Farmaciştii joacă, de asemenea, un rol important în recomandarea homeopatiei pacienţilor.
ADEVĂRAT
Homeopatia s-a născut din cercetare și este încă adânc înrădăcinată în știință.
Cercetarea în homeopatie este extrem de activă în diverse domenii precum cercetarea fundamentală și cercetarea clinică. În total, aproape 6.000 de lucrări au fost publicate în reviste științifice prestigioase și sunt disponibile pe Pubmed (1), motorul de căutare științific numărul unu din lume.
În ceea ce privește cercetarea clinică, au fost efectuate numeroase studii, dintre care unele îndeplinesc cele mai înalte standarde: studii clinice randomizate, controlate versus placebo. Aceste studii au demonstrat efectele medicamentelor homeopatice în diferite boli. De exemplu, un studiu realizat în 2019 pe pacienți cu astm bronșic a arătat că homeopatia, pe lângă tratamentul convențional, ajută la îmbunătățirea capacității de respirație a pacienților (2).
ADEVĂRAT
Practica homeopatică constă tocmai în selectarea unui medicament homeopatic pentru a gestiona o boală sau un simptom.
În plus, medicamentele Boiron fac obiectul unei autorizații eliberate de autoritățile sanitare. Acest statut de medicament este o garanție a calității care le asigură atât profesioniștilor, cât și pacienților produse de încredere (controale farmaceutice, standarde, certificări etc.).
Ca în cazul oricărui alt medicament, profesioniștii din domeniul sănătății joacă un rol principal în utilizarea eficientă a medicamentelor homeopatice. Cere-le sfatul.
ADEVĂRAT În homeopatie, medicamentul prescris poate varia în funcție de pacient, de profilul acestuia, de istoricul medical, de simptome: prin urmare, doi pacienți care suferă de aceeași afecțiune pot primi un tratament diferit.
Cantitatea de luat însă, pentru granule și globule, este aceeași indiferent de greutate și vârstă, indiferent dacă pacientul este adult sau copil (în general 5 granule odată).
FALS și ADEVĂRAT
Unul dintre beneficiile homeopatiei este că poate fi prescrisă în bolile acute (care apar brusc și ocazional) și cronice (care reapar în mod regulat).
În bolile acute, medicul prescrie un tratament homeopatic pe o perioadă scurtă de timp (câteva ore sau zile), astfel încât să se asigure că simptomele dispar rapid.
În bolile cronice, medicul prescrie un tratament homeopatic pe o perioadă mai lungă de timp (câteva săptămâni) pentru a reduce intensitatea și frecvența episoadelor pacientului; de exemplu, febra fânului, sinuzita cronică, eczemele, herpesul etc.
Atingerea granulelor homeopatice cu degetele nu le modifică calitatea sau efectele așteptate. Totuși, din motive de igienă (foarte multe boli se transmit cu mâinile), este de preferat să folosiți capacul de măsurare, fără a fi nevoie să atingeți granulele.
Este recomandabil să aveți gura curată, goală, atunci când luați medicamente homeopatice și să fie în afara orelor de masă dacă este posibil.
Menta și cafeaua, atunci când nu sunt luate concomitent cu medicamentele homeopatice, nu au niciun impact asupra eficacității prescripției.
(1). PubMed
(2). Qutubuddin M, Singh S, Nayak C et al. Efficacy of individualized homeopathy in bronchial asthma in adults: Double-blind, randomized, placebo-controlled, clinical trial in the context of usual care. Advances in Integrative Medicine. 2019;58-65