Logo Boiron

Gelsemium

Gelsemium sempervirens: versiunea toxică a iasomiei

Gelsemium sempervirens este o plantă ornamentală frumoasă. Dar atenție: nu vă lăsați păcăliți de florile sale galbene și frumoase, deoarece rădăcinile sale conțin un alcaloid foarte toxic. Iar dacă în trecut Gelsemium sempervirens era folosit pentru virtuțile sale antinevralgice, astăzi utilizarea sa nu mai este recomandată în fitoterapie.

Gelsemium iasomie

Gelsemium sempervirens sau iasomia de Carolina

Gelsemium sempervirens este cunoscut și sub numele de iasomie de Carolina sau iasomie de Virginia, deoarece crește în stare sălbatică în pădurile umede din sud-estul Statelor Unite. Recunoscut datorită florilor sale galbene parfumate și a fructelor sale, care sunt capsule ce conțin semințe înaripate, Gelsemium sempervirens poate crește până la 5 metri înălțime. În ceea ce privește denumirea sa latină, Gelsemium sempervirens o datorează frunzelor sale persistente, care nu se îngălbenesc. Într-adevăr, sempervirens înseamnă literalmente „veșnic verde”. 

Gelsemium

Utilizarea Gelsemium sempervirens de-a lungul timpului

Gelsemium sempervirens a fost introdus în Europa în secolul al XVII-lea. Apreciat pentru frunzele sale veșnic verzi și pentru florile galbene, frumoase și parfumate, a fost inițial doar o plantă ornamentală. De-abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, Gelsemium sempervirens a fost folosit ca remediu. La acea vreme, era recomandat în principal pentru combaterea febrei, dar era prescris și ca antispasmodic și analgezic, în special pentru nevralgiile faciale și dentare. Gelsemium sempervirens era atunci un medicament foarte popular în Statele Unite și în Germania. Acum se știe cât de toxici pot fi alcaloizii săi. Din acest motiv, utilizarea sa tradițională în fitoterapie nu mai este recomandată.

 rădăcină de Gelsemium

Rădăcini toxice

Principiile active și toxice din Gelsemium sempervirens se găsesc în principal în părțile subterane ale plantei. Acestea sunt smulse toamna, separate de tulpinile aeriene, apoi tăiate și uscate. Rizomii și rădăcinile conțin, într-adevăr, numeroși alcaloizi, dintre care cel mai important este gelsemina. Anticii îl foloseau ca medicament pentru proprietățile sale antinevralgice.

Gelsemium sempervirens este periculos?

Atunci când nu a fost transformat de profesioniști din domeniul sănătății, răspunsul este clar: da, planta „brută” nu trebuie consumată ca atare. Principalul său alcaloid, gelsemina, poate fi într-adevăr toxic pentru sistemul respirator. În plus, se pare că Gelsemium sempervirens este periculos pentru albine și, în doze mari, este considerat fatal pentru animale.