Logo Boiron

Cărbunele vegetal

Cărbunele vegetal: acest cărbune care arde ca să ne facă bine

Cunoscut încă din Antichitate, cărbunele vegetal își are și astăzi locul în farmaciile noastre. Acest carbon pur, care provine din lemn ars, are beneficii reale în cazul tulburărilor sistemului digestiv. În plus, odată cu el, o pulbere neagră poate avea un efect de albire a dinților.

Cărbunele Vegetal

Beneficii cunoscute de mult timp

Cărbunele vegetal este cunoscut din Antichitate. Celebrul Hipocrate l-a folosit în scopuri medicinale și, cu mult înaintea lui, egiptenii îl foloseau deja pentru a purifica apa. Pulberea de cărbune este într-adevăr menționată în papirusul Ebers, scris în 1550 î.Hr. Mai aproape de noi, unele scrieri menționează cărbunele vegetal ca fiind un antidot natural împotriva arsenicului. De altfel, în 1831, farmacistul Bertrand Touéry a încercat să demonstreze această eficacitate anti-otravă prin absorbția unei doze de stricnină și apoi de cărbune vegetal. Experimentul a fost aparent concludent... dar nu ar trebui să fie repetat.

De unde provine cărbunele vegetal?

Cărbunele vegetal este un cărbune de lemn obținut prin calcinarea arborilor nerășinoși. De preferință salcie, mesteacăn, plop sau coajă de nucă de cocos pentru laboratoarele farmaceutice. Procesul de fabricație se desfășoară în două etape. În prima etapă, materialul vegetal este ars într-un recipient fără oxigen, crescând progresiv temperatura. În cea de-a doua etapă, materialul vegetal este ars din nou, dar de data aceasta la temperaturi mai scăzute și prin injectare de abur. Acest lucru activează cărbunele vegetal pentru a-i mări suprafața poroasă. De aici și denumirea de cărbune vegetal activat sau activ. Pulberea neagră astfel obținută are micropori capabili să absoarbă de până la 100 de ori greutatea lor în gaz.

Cărbunele vegetal

Cărbunele vegetal activat: adsorbant cu A mare

Cărbunele vegetal activat are o capacitate de adsorbție excepțională. Adsorbția este un fenomen prin care adsorbanții (atomi, ioni sau molecule) se fixează pe un adsorbant. În acest caz, suprafața extrem de poroasă a cărbunelui vegetal activat. Această proprietate a cărbunelui vegetal activat îi conferă numeroase avantaje terapeutice. Într-adevăr, porozitatea sa fixează elementele patogene sau toxice pentru organism și favorizează eliminarea acestora prin scaun. Un gram de pulbere de cărbune vegetal activat este capabil să adsoarbă de aproximativ 100 de ori volumul său.

Cărbune vegetal pudră

Efecte benefice pentru sistemul digestiv și pentru dinți

Datorită capacității sale de adsorbție, cărbunele vegetal are virtuți digestive. Astfel, atunci când avem stomacul umflat, ajută la reducerea prezenței gazelor în sistemul digestiv, reducând balonarea, flatulența și eructațiile. De asemenea, cărbunele vegetal poate fi util în caz de diaree sau de dureri abdominale, deoarece ajută la combaterea anumitor intoxicații alimentare ușoare. În sfârșit, cărbunele vegetal poate ajuta și la albirea dinților, deoarece are puterea de a fixa particulele responsabile de pete și îngălbenire. Și da: o pulbere neagră poate avea o acțiune de albire!

Câteva precauții pentru utilizare

Ingerarea de cărbune vegetal nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării și se recomandă să nu se ia în același timp cu alte medicamente. Într-adevăr, există riscul de a absorbi moleculele și de a reduce, astfel, eficacitatea tratamentului. Se recomandă, prin urmare, să se distanțeze cu cel puțin 2-3 ore administrarea cărbunelui vegetal de cea a unui medicament sau a unei pilule contraceptive. De asemenea, trebuie evitată ingerarea de cărbune vegetal în timpul meselor, deoarece acest lucru împiedică asimilarea vitaminelor, mineralelor și nutrienților.

Știați că?

În plus, cărbunele vegetal este un deodorant natural excelent. Puțin praf într-un bol, eventual amestecat cu bicarbonat de sodiu, înlătură mirosurile neplăcute din frigider. Plasat într-un coș cu fructe, cărbunele vegetal încetinește procesul de coacere, în special pentru mere, banane și kiwi.