Logo Boiron

Mușețelul

Mușețelul sau matricaria, o floare mică cu efecte mari

Mușețelul, sau Chamomilla vulgaris, este cunoscut pentru proprietățile sale analgezice și antiinflamatorii și, în special, pentru capacitatea sa de a calma bebelușii în perioada erupției dentare. Se folosesc numai plante care sunt culese proaspete și prelucrate rapid pentru a le păstra toate virtuțile.

Beneficii mușețel

Mușețelul: tot atâtea nume câte beneficii

Mușețelul sau Chamomilla vulgaris este cunoscut și sub numele de Matricaria Chamomile, mușețel german, mușețel mic sau mușețel sălbatic. Ne întrebăm de ce are atât de multe nume această plantă. Ceea ce știm, însă, este că are multe efecte benefice pentru sănătate. Ajută la calmarea durerilor, în special a celor cauzate de erupția dentară la sugari.

Mușețelul: un medicament antic?

Plantele descrise de antici sunt uneori dificil de identificat cu precizie. Cu toate acestea, se pare că varietățile de mușețel erau deja folosite pentru virtuțile lor medicinale de către egipteni, greci și romani. Mai aproape de noi, în timpul lui Carol cel Mare, una dintre plantele legumicole a căror cultivare este recomandată în celebrul text Le Capitulaire De Villis este „febrefugia”. Se crede că acesta este mușețelul Matricaria din zilele noastre.

Mușețel botanic

Cum să recunoaștem mușețelul?

Mușețelul este o plantă erbacee de 20 până la 50 de centimetri, care poate fi întâlnită aproape peste tot în Europa. Face parte din familia Compositae (sau Asteraceae) și crește în zone de subarboret. Tulpinile sale înalte au frunze împărțite în fâșii. În ceea ce privește florile sale, acestea sunt capitule, adică buchete de flori mici, în miniatură: în formă de tub, de culoare galben deschis în centru și cu petale albe la periferie. Când sunt strivite între degete, florile emană un miros caracteristic, foarte aromat și plăcut.

Beneficiile Chamomilla

Chamomilla conține multe principii active, dintre care unele au efecte antiinflamatorii uimitoare. Printre toți compușii din Chamomilla care sunt benefici pentru sănătatea noastră se numără flavonoidele, cumarinele, acizii fenolici și un ulei esențial. Și, mai presus de toate, capitulele conțin un număr mare de minerale care contribuie la buna funcționare a organismului nostru.

 mușețel pentru dentiția bebelușului

Ameliorarea problemelor cauzate de erupția dentară la bebeluși

Chamomilla era cunoscută de antici atât ca antispasmodică, cât și ca medicament pentru combaterea febrei și, de asemenea, pentru facilitarea digestiei. Astăzi, Chamomilla este folosită pentru a calma bebelușul în caz de erupție dentară, care este întotdeauna un episod dureros. Chamomilla poate avea și un efect calmant atunci când copilul este foarte agitat.

Punctul de vedere al OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), recunoaște Chamomilla ca  „un adjuvant în tratamentul afecțiunilor inflamatorii minore ale tractului gastro-intestinal” și, de asemenea, ca „agent antibacterian și antiviral (...) folosit și pentru ameliorarea oboselii oculare și pentru tratarea infecțiilor tractului urinar și a diareei.”(1)