Logo Boiron

Passiflora (Floarea pasiunii)

Passiflora nu este doar o floare

Passiflora incarnata este mult mai mult decât o minunată floare ornamentală. Este și o plantă cu calități tranchilizante și calmante excepționale. O respectăm în fiecare etapă a transformării sale în soluții de sănătate, astfel încât să puteți beneficia din plin de toate avantajele sale.

 remediu cu Passiflora

Remediul liniștitor al aztecilor

Când cuceritorii spanioli au ajuns în Mexic, în secolul al XVI-lea, aztecii cunoșteau deja beneficiile florii pasiunii și, în special, proprietățile sale sedative. Văzând în această floare toate simbolurile patimilor lui Hristos, iezuiții au numit planta Passiflora incarnata. Ceea ce înseamnă „floarea care întruchipează pasiunea”. Pentru ei, pistilurile reprezintă cuiele folosite la răstignire. Filamentele reprezintă coroana de spini. În ceea ce privește staminele, în număr de 5 și adesea colorate în roșu, ele reprezintă cele 5 răni provocate lui Iisus înainte de moartea sa. Adusă în Europa, floarea pasiunii era apreciată doar pentru fructele sale răcoritoare. Abia în secolul al XIX-lea medicii americani i-au recunoscut proprietățile sedative. În Franța, passiflora este înscrisă în Farmacopeea franceză din 1937.

Unde crește Passiflora incarnata?

Cunoscută și sub numele de viță de vie de rodie din Louisiana, Passiflora incarnata este originară din sud-estul Statelor Unite, unde crește în stare sălbatică. Se întâlnește, de asemenea, în America Centrală, în special în Mexic, precum și în Bermude și în Antile. În prezent, este cultivată și în Africa de Nord și pe coasta Mediteranei pentru pentru virtuțile sale medicinale și pentru calitățile sale ornamentale. În Franța, crește acolo unde vremea este blândă: în sud, bineînțeles, dar și în Anjou, Morbihan și în vestul departamentului Calvados.

 pasiflora recunoaște

Cum să recunoaștem Passiflora?

Există mai mult de 500 de specii de passiflora. Dar Passiflora incarnata - sau passiflora comună - este cea care are cele mai multe beneficii pentru sănătate. A nu se confunda, bineînțeles, cu specia care produce fructul pasiunii, Passiflora edulis. Passiflora incarnata este o plantă cățărătoare care poate atinge până la 9 m înălțime. Când înflorește, frumusețea petalelor este amplificată de o coroană de filamente colorate și foarte parfumate care înconjoară pistilul și staminele.

Pe lângă calitățile sale medicinale, Passiflora incarnata este apreciată și pentru fructele sale gustoase, de culoare galben-portocalie.

calmante tranchilizante beneficii pasiflora

Efecte benefice tranchilizante și calmante

Passiflora incarnata este bogată în numeroase principii active. În special flavonoide, alcaloizi de tip beta-carbolinici, maltol, fenoli, uleiuri esențiale... Datorită acestora, Passiflora incarnata are proprietăți tranchilizante și calmante. De altfel, este folosită în mod tradițional în caz de insomnie sau stări de anxietate. Se utilizează numai flori ale pasiunii proaspete, culese în Franța în timpul verii. Și se folosesc doar frunzele și florile. De îndată ce sunt recoltate, acestea sunt trimise rapid în laboratoarele noastre pentru a fi prelucrate fără întârziere, cu scopul de a păstra toate calitățile calmante ale principalelor lor componente.

Punctul de vedere al OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște utilizarea tradițională a passiflora ca fiind „un sedativ ușor, eficient împotriva agitației nervoase, a insomniei și a anxietății”. De asemenea, consideră că passiflora poate fi eficientă în tulburările gastrointestinale legate de anxietate și raportează utilizarea ei în caz de menstruație dureroasă, nevralgie și palpitații de origine nervoasă.