FAQ: Homeopatia, mod de utilizare
Cine prescrie homeopatie? Unde pot găsi medicamente homeopatice?
Vezi modul de deschidere a tubului Boiron
Forma emblematică a medicamentelor homeopatice este tubul de granule. Tuburile și dozele, care conțin granule și globule, sunt formele caracteristice homeopatiei. Dar nu sunt singurele: multe medicamente homeopatice sunt disponibile și sub formă de siropuri, tablete, geluri, unguente, picături pentru ochi etc.
Indiferent de forma medicamentelor homeopatice, fabricația lor este supusă acelorași cerințe de calitate și fiabilitate.
Medicamentele homeopatice sunt prescrise de profesioniștii din domeniul sănătății instruiți în această practică: medici generaliști sau specialiști. De asemenea, farmaciștii le pot recomanda.
Medicamentele homeopatice se găsesc numai în farmacii.
Pentru bebelușii care nu sunt încă hrăniți cu lingura, granulele (sau globulele) trebuie dizolvate în puțină apă, într-un biberon.
Granulele sau globulele se iau de preferință înainte de mese.
Sfaturi pentru părinți:
Pentru a economisi timp, numărul total de granule de luat în timpul zilei poate fi diluat o singură dată într-un biberon cu apă, apoi administrat bebelușului de câte ori este indicat de medic.
Dacă dizolvați granulele într-un pahar cu apă, este mai ușor să administrați bebelușului lichidul cu o pipetă.
Medicul sau farmacistul vă pot prescrie un tratament homeopatic, singur sau în combinație cu alte medicamente. Urmați cu atenție recomandările lor și cereți-le sfatul dacă aveți întrebări.
„Sușa” se referă la materia primă folosită ca bază pentru medicamentul homeopatic. Numele sușei este în latină, astfel încât medicii din întreaga lume pot identifica cu ușurință și cu precizie medicamentele.
Una dintre caracteristicile medicamentelor homeopatice este că sunt diluate. Cifra (9 în exemplul de mai jos) indică nivelul de diluție. În acest exemplu, 9 CH înseamnă că materia primă a fost diluată de 9 ori la o rată de 1/100 (1 picătură de materie primă în 99 de picături de soluție hidro-alcoolică).
Cele două litere CH înseamnă Centezimal Hahnemannian, adică metoda de diluare dezvoltată de Doctor Hahnemann, fondatorul homeopatiei.
Medicamentele sub formă de tuburi sau doze (granule și globule) se administrează pe cale orală, în afara orelor de masă și se topesc în gură:
- Granulele se iau în general 5 câte 5, în mod repetat pe parcursul zilei.
- Doza de globule trebuie luată în întregime, o singură dată.
Durata tratamentului homeopatic și numărul de administrări sunt indicate pe rețetă și/sau prospect.
În toate cazurile, trebuie respectate prescripția medicului sau sfatul farmacistului.
În homeopatie se disting două familii de medicamente.
- Anumite medicamente homeopatice nu au indicație terapeutică, posologie sau prospect. De ce? În homeopatie, același medicament poate trata diferite boli (de exemplu, tulburări digestive și insomnie) și aceeași afecțiune (răceală) poate fi tratată cu diferite medicamente, selectate în funcție de pacient. Profesionistul din domeniul sănătății stabilește medicamentele și modul de administrare.
Aceste medicamente fără indicație terapeutică se prezintă adesea sub formă de tuburi și doze și sunt desemnate prin denumirea lor în latină.
- Alte medicamente homeopatice au indicație terapeutică. Compoziția lor (o combinație de mai multe medicamente în majoritatea cazurilor) a fost dezvoltată pentru a trata o anumită problemă: răceală, tuse, bufeuri etc. Raportându-se la prospect sau ambalaj, pacienții pot ști cum să le administreze
Aceste medicamente se prezintă sub formă de tuburi, doze dar și comprimate, geluri, unguente, siropuri, picături pentru ochi etc. Nu au o denumire latină, ci o denumire de marcă corespunzătoare laboratorului proprietar.