Logo Boiron
Gestioneze tracul la copii

Cum îți poți ajuta copilul să-și gestioneze tracul în fiecare zi?

Pediatrie
Este timpul pentru lectură: 5 min

Ce este tracul ? Cum să-mi ajut copilul ?

Cum îți poți ajuta copilul să-și gestioneze tracul în fiecare zi?

Orice părinte s-a simțit măcar o dată neajutorat în fața copilului său paralizat de gândul că trebuie să recite o poezie în fața clasei sau să susțină un examen important.

 Copilul nervos

Cum recunoaștem un copil cu trac?

Este un copil care simte că este „pândit” de privirea celuilalt. Va avea un nod în gât și în stomac, va tremura și inima îi va bate cu putere. Va simți căldură în obraji, picioarele moi sau dorința irezistibilă de a merge la baie. Pe scurt, întregul său corp resimte o creștere rapidă a nivelului de stres, care este adesea greu de controlat. Zilnic, pentru a nu se afla în dificultate, copilul va pune în aplicare strategii care îl vor împiedica să facă ceea ce îți dorește. Adică teama de a-și asuma un risc, de a avea trac și de a trăi un moment de rușine este atât de mare încât cu timpul îi va fi greu să acționeze. Aveți grijă, însă, să nu confundați acest tip de stres cu anxietatea cronică. Tracul este o reacție naturală a organismului care permite tuturor să se adapteze la un eveniment stresant. Atunci când această stare se instalează permanent, se transformă în anxietate generalizată.

Părinții pot să-i ajute pe copii să transforme tracul într-o reacție constructivă? 

Părinții îi pot alina cu adevărat, îi pot încuraja pentru a le insufla încredere și pentru a-i ajuta să-și dea seama că o pot face. Dar dacă copilul are simptome fizice, va trebui să fie consultat de un medic care îl va putea ajuta să-și echilibreze starea, cum ar fi pierderea vocii, durerea, bâlbâiala.

Homeopatie pentru a ajuta copiii să-și depășească tracul?

Trebuie să știți că până la vârsta de aproximativ 4 ani, copiii nu au capacități cerebrale mature pentru a-și analiza și controla emoțiile. Pe lângă îndrumarea părintească, homeopatia ar putea oferi răspunsuri adaptate temperamentului copilului și creierului său în plină dezvoltare. Îl poate calma atunci când emoțiile debordează și bătăile inimii accelerează, îi poate îmbunătății somnul sau îi ameliorează acel nod din stomac care îl împiedică să mănânce. Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc cu ușurință această terapeutică deoarece are avantajul că nu are efecte secundare și că poate fi administrată de la o vârstă fragedă.

Un tratament homeopatic adaptat simptomelor

Totul va depinde de modul în care se manifestă tracul. În funcție de simptome se prescrie cel mai potrivit medicament homeopatic. Va fi diferit în funcție de copil, dacă:

  • manifestă hipersensibilitate emoțională și se izolează pentru a evita situațiile complicate
  • se activează până la epuizare și acționează impulsiv, dacă frica îi provoacă insomnie sau diaree
  • are dificultăți de exprimare, starea de spirit este schimbătoare și este predispus la spasme (tuse sau ticuri)
  • dacă ține în el supărările pentru o vreme, apoi explodează violent
  • în toate cazurile, tratamentul homeopatic trebuie continuat până când simptomele se ameliorează

Homeopatia are avantajul de a fi practică, deoarece aceste tuburi și doze pot fi luate peste tot și sunt ușor de administrat deoarece sunt foarte bine acceptate de către copii.

Care sunt exercițiile de propus unui copil pentru a face față mai bine tracului?

Beneficiile meditației și yoga sunt recunoscute astăzi. De asemenea, și lectura poate ajuta.