Logo Boiron

Calendula

Calendula, gălbenelele care ne pot scuti de o mulțime de probleme

Cunoscută și sub numele de gălbenele de grădină, Calendula officinalis este o binecuvântare pentru sănătatea noastră. Cicatrizantă, antiseptică și antiinflamatoare, are multe proprietăți și, în special, virtuți uimitoare în dermatologie. Suntem foarte atenți la păstrarea tuturor beneficiilor sale, de la cultivarea florii și până la prelucrarea acesteia.

Calendula Floare

Să începem cu puțină latină

În limba franceză Calendula mai poartă și denumirea Souci des jardins (i.e. „Grija grădinilor”) Nu pentru că această floare provoacă o mulțime de probleme grădinarilor, ci pentru că numele provine de la solsequia. Un cuvânt latin compus din sol (soare) și sequi (a urma) ce înseamnă „care urmează soarele”. Floarea de Calendula are, într-adevăr, particularitatea de a se adapta la mișcările soarelui. Se închide noaptea și se redeschide atunci când soarele apare din nou în timpul zilei.

Calendula: o floare fragilă

Calendula officinalis este o plantă de cultură. Este cultivată în principal în zonele de câmpie sau în munții de dimensiuni medii și înflorește în zonele calde și însorite. În Europa, se găsește mai ales în jurul bazinului mediteranean. Datorită capacității sale de a urmări mișcarea soarelui, Calendula officinalis are o perioadă de înflorire deosebit de lungă, care durează de la începutul verii până la sfârșitul toamnei. Cu toate acestea, florile sale nu au o durată de viață foarte lungă, iar planta nu este rezistentă la iarnă..

Calendula Floare

Beneficii cunoscute de mult timp

Calendula officinalis era deja folosită ca medicament în Antichitate. Dar nu numai atât. Era apreciată și ca agent colorant, ca produs cosmetic și chiar ca aliment. Abia mai târziu, civilizațiile greacă, indiană și arabă i-au descoperit toate virtuțile medicinale. În Europa, în secolul al XII-lea, Sfânta Hildegard a citat Calendula în tratatul său de medicină. Ea a subliniat valoarea acesteia în caz de impetigo la nivelul scalpului, cruste de lapte sau tulburări intestinale.

Numeroși compuși activi (1)

Schema Calendula

Uneori, o imagine face cât o mie de cuvinte. Descoperiți, grație acesteia, denumirile științifice ale compușilor activi din Calendula officinalis și efectele lor benefice asupra sănătății noastre.

Proprietăți dermatologice Calendula

Proprietăți dermatologice recunoscute

Fie că este folosită sub formă de unguent, cremă, balsam sau ulei, Calendula officinalis are numeroase proprietăți dermatologice. Este antioxidantă, hidratantă și are proprietăți de regenerare celulară în caz de inflamații, iritații și crăpături. Calendula officinalis este, de asemenea, antiseptică și antibacteriană. În sfârșit, are proprietăți cicatrizante și calmante, în special în caz de intoleranță și de arsuri în urma expunerii la soare.

Calendula transformare

De la recoltare la prelucrare

Recoltarea se face în perioada de înflorire, de la sfârșitul lunii iunie până în octombrie. Florile de Calendula sunt recoltate proaspete, cu o lungime maximă a tulpinii de 15 cm. Sunt apoi așezate în lăzi, cu grijă să nu fie strivite. La sosirea în laborator, un control botanic identifică și verifică specia. Apoi, florile de Calendula sunt supuse unor analize fizico-chimice și microbiologice și sunt verificate, de asemenea, în ceea ce privește absența pesticidelor și a impurităților. Apoi, la sfârșitul procesului de fabricație, fiecare lot de extract obținut este controlat cu meticulozitate, în conformitate cu specificațiile Farmacopeei franceze.

Punctul de vedere al OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște Calendula officinalis ca fiind „un tratament extern pentru răni superficiale, inflamații moderate ale pielii și ale mucoasei bucale, răni și ulcere venoase”(2).

(1) Sursele schemei:

• Wichtl M, Anton R. Plantes thérapeutiques (Plante terapeutice), Ed. Tec & Doc, 1999, 88-91.
• Conseil de l'Europe Préparations de plantes utilisées en tant que matières premières dans les
préparations cosmétiques (Consiliul Europei Preparate din plante utilizate ca materii prime în preparatele cosmetice) ; Ed. Conseil de l'Europe, 1989, 112.
• Vidal-Ollivier E., Babadjamian A., Maillard C., Elias R., Balansard G. Identification and determination using high-performance liquid chromatography of six saponosides in flowers of Calendula officinalis L.
Pharm. Acta Helv., 1989, 64(5-6), 156-158.
• Newall C.A., Anderson L.A., Phillipson J.D. Herbal medicines : A guide for health-care professionals
Ed. The Pharmaceutical Press, London, 1996, 58-59.
• Andersen FA, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank
RC, Slaga TJ, Snyder PW. Final report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel amended
safety assessment of Calendula officinalis-derived cosmetic ingredients. International journal of
toxicology 2010, 29(4 Suppl):221S-243S.

(2) Monographie de l’OMS , page 35 (Monografia OMS, pagina 35) > https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=2&isAllowed=y%20page%2089