Logo Boiron

Tuia occidental

Tuia occidental: perfect pentru gardurile vii din grădinile noastre, dar nu numai

Cunoscut și sub numele de Cedrul alb de Canada, Tuia occidental nu este doar unul dintre cei mai populari arbori pentru plantarea gardurilor vii. Folosit odinioară de amerindieni ca plantă medicinală, acesta are virtuți pe care industria farmaceutică, și în special Boiron, știe acum să le transforme în soluții de sănătate.

Unde crește Tuia occidental?

Tuia occidental este larg răspândit în Canada și în America de Nord. Se întâlnește aproape peste tot pe continentul nord-american. Este destul de rezistent, tolerează bine înghețul și nu are nevoie de un sol bogat pentru a se dezvolta. Mai mult, de cele mai multe ori, Tuia occidental crește singur, deoarece îi plac locurile în care alți copaci nu pot intra în competiție cu el, adică mlaștinile, pădurile umede și, uneori, falezele.

Recunoașteți Tuia Occidental

Cum să recunoaștem Tuia occidental?

Tuia occidental este o specie de conifere din familia Cuprecassae. Se mai numește și Cedru alb de Canada sau Tuia de Canada. Este un copac mic, care atinge în general o înălțime de aproximativ 20 de metri și al cărui trunchi are un diametru de 40 cm. Scoarța sa este maro-roșcată. Ramurile sale sunt întinse și atârnă. Frunzișul este format din crengi acoperite cu frunze mici, veșnic verzi, solzoase, suprapuse pe patru rânduri, de culoare verde închis pe partea superioară și verde gălbui pe partea inferioară. În ceea ce privește fructul, acesta este un con ovoidal neted care măsoară 8-12 mm lungime și 4-5 mm lățime.

Un copac cultivat pentru numeroasele sale atuuri

Lemnul de Tuia occidental are multe calități. Se descompune foarte puțin, așa că este adesea folosit pentru a realiza garduri și șindrilă pentru exterior. Datorită faptului că este ușor, este un lemn perfect pentru panourile decorative de perete. Este, de asemenea, un excelent repelent natural pentru molii, deoarece este destul de parfumat. Și pentru că este ușor inflamabil, este folosit și ca lemn de foc.  Dar Tuia occidental este cunoscut cel mai bine ca arbore ornamental prin excelență pentru plantarea de garduri vii în grădinile noastre.

Tuia occidental

Mulțumim amerindienilor!

Ca în cazul majorității plantelor originare din America de Nord, Tuia occidental a fost adoptat de europeni datorită amerindienilor care știau cum să îl folosească. Într-adevăr, în timpul celei de-a doua expediții a lui Jacques Cartier în Canada, în iarna anului 1535, o epidemie de scorbut a lovit echipajul. Amerindienii le-au sugerat francezilor o plantă care să-i vindece. Cartier a adus cu el câteva exemplare, dar a fost nevoie să se aștepte până în secolul XX pentru a ști cu exactitate despre ce varietate vegetală este vorba. Botanistul Jacques Rousseau din Quebec a fost cel care a stabilit că medicamentul era compus din frunze și scoarță de Tuia occidental, zdrobite, bogate în vitamina C.

Tuia occidental: o plantă medicinală chiar și astăzi

Ceea ce interesează știința la Tuia occidental sunt ramurile sale. Se lucrează cu cele recoltate primăvara în regiunea Auvergne Rhône-Alpes. Acestea sunt apoi transformate rapid pentru a le păstra toate principiile active. Tinctura mamă astfel obținută conține taninuri, flavonoide și uleiuri esențiale, compuse în principal din tujonă. Dar atenție, atunci când este folosită în doze mari, tujona este neurotoxică și poate provoca diaree și gastroenterită.