Cum se tratează răceala cu homeopatie?
Răceala sau rinofaringita acută este o boală inofensivă, dar foarte contagioasă care este însoțită de simptome supărătoare. Pentru a ameliora aceste afecțiuni, se pot folosi diverse tratamente, inclusiv soluții homeopatice.
Care sunt simptomele răcelii?
Nasul care curge constant sau care, uneori, este complet congestionat, strănuturi repetate, senzație de gâdilătură la nivelul cavităților nazale, ochi care lăcrimează și prezintă mâncărimi, pierderea mirosului și a gustului și chiar o ușoară febră sub 38°C: aceste simptome neplăcute sunt caracteristice răcelii.
La început, lichidul care curge este translucid, apoi, după câteva zile, poate deveni mai gros și mai opac.
O răceală durează aproximativ o săptămână, provocând oboseală, disconfort în sfera ORL și, inevitabil, suflarea neîncetată a nasului. Nimic grav, dar zilele și nopțile pot deveni foarte lungi...
Care sunt cauzele răcelii?
Cavitățile nazale și sinusurile sunt căptușite cu o mucoasă care secretă în permanență un lichid al cărui rol este acela de a umidifica aerul pe care îl inspirăm, de a reține praful și de a lupta împotriva agenților infecțioși. Sub efectul unui virus, această mucoasă se irită, se umflă și secretă mai mult lichid.
Rezultatul: un nas care curge sau se înfundă!
Cum se poate evita contagiunea?
Răceala este foarte contagioasă și poate fi cauzată de sute de virusuri. Se transmite prin contact direct, în timpul strănutului, adică de la o persoană la alta, prin picături de salivă sau prin mâini; sau prin contact indirect, prin intermediul unui obiect sau efect personal contaminat.
Din fericire, câteva măsuri simple pot permite prevenirea răcelii și îi pot menaja pe cei din jur:
- Spălați-vă des pe mâini: înainte de a pregăti mâncarea și de a mânca, după ce strănutați sau tușiți, după ce vă suflați nasul, după ce mergeți la toaletă, după ce folosiți mijloacele de transport în comun și când ajungeți acasă.
- Spălați-vă eficient pe mâini: frecați-le cu săpun timp de cel puțin 30 de secunde. Clătiți-le sub jet de apă și uscați-le cu un prosop curat sau, în lipsă, în aer liber.
- Nu vă atingeți ochii, gura sau nasul fără să vă spălați mai întâi pe mâini.
- Suflați-vă nasul, tușiți, strănutați sau scuipați într-o batistă de hârtie și aruncați-o imediat. Nu o păstrați pe fundul unui buzunar sau al unei genți! Dacă nu aveți o batistă de unică folosință, tușiți sau strănutați în pliul cotului.
- Atunci când salutați pe cineva, evitați să-i strângeți mâna sau să îl sărutați.
- Purtați o mască de unică folosință atunci când intrați în contact cu persoane fragile, cum ar fi copiii mici, bolnavii sau persoanele în vârstă.
- Aerisiți în mod regulat încăperile casei și birourile pentru a reduce concentrația de agenți nedoriți din aer.
Ce tratament homeopatic pentru răceală?
Pentru a trata o răceală, medicii și farmaciștii homeopați iau în considerare nu numai natura și cauza probabilă a răcelii, ci și condițiile meteorologice și simptomele pacientului. Aceștia recomandă tratamente homeopatice adaptate la fiecare caz în parte.
Când răceala apare după un frig brusc pe vreme uscată sau, dimpotrivă, umedă, când este însoțită de secreții limpezi, când secrețiile sunt mai groase, când nasul este înfundat constant sau doar noaptea...
Astfel, fiecare rețetă este personalizată.
În plus, câteva gesturi simple pentru ameliorarea simptomelor răcelii…
- Umeziți mucoasele nazale cu ser fiziologic;
- Dormiți cu capul ușor ridicat pentru a facilita trecerea aerului prin căile respiratorii;
- Beți apă sau ceai din plante în mod regulat pentru a limita deshidratarea;
- Nu vă acoperiți prea mult pentru a permite căldurii corpului să iasă;
- Evitați mediile cu aer condiționat care usucă aerul;
- Aerisiți în mod regulat încăperile casei și mențineți o temperatură de aproximativ 18°-20° C;
- Nu vă expuneți la fumul de tutun, deoarece acesta favorizează infecțiile respiratorii;
- Nu mai fumați.