Logo Boiron
Amigdalită virală sau bacteriană

Amigdalită virală sau bacteriană: cum o tratăm?

ORL
Este timpul pentru lectură: 3 min

După diagnosticarea amigdalite bacteriene, medicul prescrie antibiotice. Dar în cazul amigdalitei virale, acestea sunt ineficiente și medicul ar putea recomanda tratament homeopatic pentru ameliorarea durerii în gât, calmarea durerii care iradiază spre urechi.

Cum ne descurcăm cu această inflamație a amigdalelor atât de dureroasă încât înghițirea se transformă într-un adevărat calvar?

Recunoașteți semnele

Partea din spate a gâtului este roșie, ustură și arde. Durerea este intensă și ajunge până la urechi. Înghițirea este atât de dureroasă încât, atunci când bei apă, ai impresia că înghiți sticlă zdrobită. Fără îndoială, este vorba despre amigdalită. Dar rămâne de văzut dacă este virală sau bacteriană.
Simptomele sunt practic aceleași, însă amigdalita virală poate apărea mai brusc în timpul nopții.

Și dacă 50 până la 90% dintre amigdalite sunt virale, medicul poate decide să efectueze un test rapid pentru diagnosticul de amigdalită (TROD amigdalită) pentru a determina originea și a oferi tratamentul adecvat. Proba se ia din partea din spate a gâtului. Dacă rezultatul confirmă originea bacteriană, este adesea vorba despre un streptococ. Acest lucru se întâmplă dacă aveți un teren fragil sau dacă corpul a fost supus unor schimbări sezoniere de temperatură.

Amigdalită virală sau bacteriană

Acționați rapid

Antibioticele sunt ineficiente în cazul amigdalitei virale, dar există și alte remedii precum homeopatia. Medicamentele homeopatice nu conțin toxicitate chimică și nu provoacă efecte secundare. În plus, sunt potrivite pentru toată lumea, inclusiv pentru femeile însărcinate și bebelușii care vor bea cu ușurință granulele diluate într-un biberon cu apă. În homeopatie, încă la primele semne, este posibil să stopăm boala și să prevenim suprainfecția. Anumite medicamente vor ameliora durerea în gât, vor scădea temperatura, vor calma durerea care iradiază spre urechi sau chiar vor trata uvula roșie, acoperită cu puncte mici albe. Dacă aveți amigdalită bacteriană, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande tratament cu antibiotice. Se poate administra în același timp un tratament homeopatic, nu există absolut niciun risc de interacțiuni medicamentoase. Și în timp ce antibioticul funcționează, homeopatia va ameliora febra și va accelera vindecarea.

Protejați-vă

Este greu să stai închis în casă pentru a nu face amigdalită sau să nu o transmiți! Pe măsură ce boala se răspândește prin aer sau prin contact fizic, cel mai bine este să adoptați anumite măsuri de igienă pentru a evita contaminarea. Cum ar fi spălarea regulată a mâinilor sau evitarea contactului fizic cu o persoană bolnavă. Dacă medicul recomandă un sirop, folosiți o lingură pentru a nu transfera bacteriile din gură în sticlă. Dacă utilizați o apă de gură, asigurați-vă că ați curățat zona pe care ați atins-o cu gura pentru a preveni contaminarea. De asemenea, puteți decide să vă întăriți sistemul imunitar în amonte atunci când virusurile apar, în special toamna. Medicamentele homeopatice pot fi folosite pentru prevenție din octombrie până în martie. Acestea vor stimula apărarea organismului pentru a lupta împotriva tuturor patologiilor virale care se răspândesc iarna, în special amigdalita, dar și răceala, traheita și durerile în gât. Nu ezitați să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății care vă va putea sfătui cu privire la medicația corectă.