Se spune că aceste inflamații ale bronhiilor sunt cronice atunci când apar de mai mult de 4 ori pe an. În ceea ce privește bronșita de origine virală, după observarea riguroasă a simptomelor, medicul ar putea prescrie un tratament homeopatic personalizat pentru ameliorarea simptomelor.
A nu se confunda bronșita cu bronșiolita
Pentru a distinge bronșita de bronșiolită, este necesară o mică explicație anatomică. Bronșiolita este o inflamație a bronhiolelor. Afectează în principal copiii sub 2 ani, în timp ce bronșita afectează bronhiile mari la copiii mai mari, adolescenți și adulți. Evident, simptomele resimțite sunt diferite. Un copil cu bronșiolită are o respirație șuierătoare, dificilă. În ceea ce privește bronșita, aceasta se manifestă în principal prin tuse, uscată sau productivă, cu sau fără secreții și uneori febră.
Bronșita: virală sau bacteriană?
Abordarea bolii va depinde de originea sa virală sau bacteriană și de prezența sau absența febrei. Medicul poate face teste suplimentare, cum ar fi o hemoleucogramă sau o radiografie a plămânilor. Dacă numărul de celule albe din sânge este ridicat, dacă radiografia arată o infecție pulmonară, originea este bacteriană, necesitând tratament cu antibiotice. Pe de altă parte, dacă copilul nu prezintă niciunul dintre aceste simptome, este vorba de o boală virală.
Simptomele bronșitei
Cine spune bronșită spune tuse. Acesta este simptomul principal. Adevărata bronșită este legată de afectarea bronhiilor și tusea vine din piept, spre deosebire de tusea de origine rinofaringiană. Dar bronșita nu se termină aici. În funcție de copil, medicul poate observa și alte simptome: îi curge nasul, are febră, secreții, vărsături. Unii pacienți pot avea dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare observate în timpul ascultării.
Ce este bronșita recidivantă?
Medicii consideră că se poate vorbi despre bronșită recidivantă atunci când copilul a avut mai mult de patru bronșite pe an. Pentru a cunoaște originea acestor bronșite, trebuie să se determine dacă sunt virale (gripa) sau bacteriene (tuse convulsivă). Dacă bronșita devine cronică, medicul poate prescrie o serie de analize pentru a exclude alte afecțiuni, boala de reflux gastroesofagian sau o posibilă alergie respiratorie.
Prevenția este posibilă
Părinții pot începe prin a oferi copilului fier sau vitamina D. Dacă tusea este șuierătoare, ar putea fi o alergie, de aceea trebuie urmăriți toți factorii care ar putea declanșa o alergie. În acest caz, ar fi bine să scoateți covorul din cameră sau să puneți jucăriile în congelator pentru a scăpa de acarieni. Chiar dacă micuțul este bolnav, asigurați-vă că temperatura camerei este în jur de 18 grade, aerisiți casa și camera, astfel încât să nu respire aer închis. Ca măsură preventivă, medicul sau farmacistul ar putea recomanda și un tratament homeopatic de fond adaptat modului reacțional al fiecărui copil.
Bronșita virală: cum ar putea ajuta homeopatia?
Pentru o îngrijire corespunzătoare, este important ca părinții să-și observe copilul. Acest lucru face posibilă transmiterea către medic a informațiilor necesare pentru a oferi tratamentul adecvat. Pentru că tusea nu este gravă, este un fenomen natural, dar complex. În homeopatie, există un număr mare de medicamente homeopatice pentru a trata această gamă largă: tuse uscată, productivă, tuse astmatică, cea care apare imediat ce copilul pune capul pe pernă. Lista poate continua. Acesta este avantajul acestei terapeutici care va individualiza medicamentele în funcție de simptomele fiecărui pacient. Și oricare ar fi tratamentul, există o regulă de aur care trebuie respectată pentru ca acesta să aibă succes: cu cât simptomele sunt mai severe, cu atât dozele se administrează mai des. De exemplu, dacă un copil are febră mare și tuse puternică, este recomandat să-i administrați trei granule la fiecare 15 minute. Iar când starea se ameliorează, se spațiază administrarea.
Dacă vorbim despre febră, febra în sine nu poate fi tratată. Dacă un copil are temperatura 38,5, este apatic și tremură, i se poate administra homeopatie și/sau paracetamol și trebuie hidratat foarte bine.