Cum se tratează o verucă în mod natural?
Verucile sunt provocate de virusuri și pot apărea pe mâini, corp, picioare și chiar pe față. Ele nu duc la complicații, dar sunt contagioase. Ca terapie complementară, homeopatia propune o abordare simptomatică și un tratament de fond, fără riscuri și fără durere.
Să aflăm mai multe despre veruci…
Verucile sunt provocate de virusurile HPV (Human Papilloma Virus). Acestea determină celulele să se înmulțească într-o anumită zonă pentru a crea o excrescență caracteristică. La fel ca toate virusurile, sunt contagioase și pot fi transmise fie prin contact direct, fie prin intermediul scuamelor de piele moartă (de exemplu, la piscină, la spa sau la sala de sport). După contaminare, apariția unei veruci nu este imediată și poate dura câteva luni. Verucile se pot răspândi sau pot contamina alte părți ale corpului (autocontaminare) sau alte persoane. În general, nu duc la complicații.
Cum recunoaștem verucile?
Prezentându-se sub forma unor excrescențe mici și dure, verucile au de obicei dimensiunea unui bob de linte, deși unele pot fi la fel de mari ca un bob de mazăre. Există trei tipuri de veruci:
- verucile vulgare: acestea formează excrescențe gri-gălbui cu o suprafață neregulată. Ele apar pe degete și pe dosul mâinii, fie individual, fie în grupuri. Acestea sunt cele mai frecvente.
- verucile plane: formează excrescenţe plate de la unu până la patru milimetri în diametru, aproape de aceeași culoare cu cea a pielii. Ele sunt localizate în principal pe mâini, pe dosul degetelor, și chiar pe față la tineri. Prezintă riscuri frecvente de recontaminare.
- verucile plantare: pătrund adânc în tălpile picioarelor și pot fi atât de dureroase încât îngreunează mersul.
Cum poate fi prevenită apariția verucilor?
Verucile pot fi prevenite prin măsuri simple de igienă :
- nu atingeți și nu zgâriați o verucă a unei alte persoane;
- nu folosiți prosopul și mănușa de toaletă ale unei persoane cu veruci;
- nu împrumutați șosetele și pantofii unei persoane cu veruci plantare;
- nu mergeți desculț(ă) în locuri publice: piscine, saune, săli de sport, vestiare ... Folosiți șlapi;
- uscați-vă bine picioarele înainte de a vă încălța, deoarece virusurile pătrund mai ușor în pielea umedă.
Care sunt soluțiile homeopatice pentru tratarea verucilor?
Distrugerea verucilor la nivel local prin mijloace fizice (chiuretaj, tratament la rece cu azot lichid, tratament cu laser CO2) sau chimice (medicament verucid) nu permite eliminarea virusurilor responsabile. Aceste metode nu previn recidivele, pot fi dureroase și pot lăsa cicatrici.
Homeopatia ar putea oferi o abordare complementară care ține cont, pe de o parte, de verucile propriu-zise și, pe de altă parte, de terenul pacientului.
Pentru a trata verucile, un medic sau un dermatolog homeopat ia în considerare localizarea acestora. Daca sunt localizate pe mâini, sunt mai exact pe palmă, pe dosul mâinilor, pe degete, în jurul unghiilor, sub unghii... Aceeași reflecție se aplică și în cazul în care verucile se află pe picioare, pe față sau pe corp.
Medicul își face și prescripția ținând cont de aspectul lor: culoarea, forma lor grupată sau izolată, eventual cornul, tendința de a se fisura și de a sângera. În același timp, homeopatul caută circumstanțele care determină apariția și instalarea virusurilor (scăderea apărării imunitare legată de traume psihologice, stres etc.) și ține cont de contextul psihologic, de terenul pacientului și de starea apărării acestuia pentru a prescrie un tratament de fond.
Atât în tratamentul simptomatic, cât și în tratamentul pe termen lung, medicamentele homeopatice prescrise pentru tratarea verucilor nu produc efecte secundare și pot fi asociate cu alte tratamente medicamentoase curente.