Cum se hidratează pielea uscată în mod natural?
Pielea este un organ de protecție, compus din 60% apă pentru o piele normală. Sensibilă, ea se poate usca și poate deveni fragilă. Pentru a restabili echilibrul pielii deshidratate, este esențial să se limiteze factorii care o pot agresa și să fie hrănită cu îngrijiri adecvate.
Cum recunoaștem o piele uscată?
Uscăciune cutanată, piele deshidratată... Indiferent de numele pe care i l-am da, o piele uscată se manifestă prin senzația de piele strânsă, lipsită de suplețe și care prezintă mâncărime. Ea își pierde aspectul mătăsos și devine aspră, cu descuamări (piele de crocodil), eventual crăpături fine sau chiar fisuri mai adânci (crevase, crăpături). Fiind slăbită, necesită o îngrijire adaptată.
Ce se întâmplă atunci când pielea devine uscată?
Pielea este un organ care asigură, printre altele, reglarea termică și protecția împotriva agresiunilor externe: poluare, microbi, șocuri... Este acoperită de o peliculă compusă în principal din sebum și apă: filmul hidrolipidic. Acesta formează o barieră protectoare și permite pielii să își păstreze hidratarea și suplețea. Când acest film este alterat, pielea devine uscată: își pierde elasticitatea și lasă o senzație de disconfort.
Care sunt factorii ce favorizează uscăciunea cutanată?
Factorii de mediu
- Clima caldă și uscată, temperaturile foarte ridicate, vântul și, bineînțeles, soarele, dar și temperaturile scăzute din timpul iernii, scad nivelul de umiditate din aer,
- Aerul din interiorul locuințelor noastre: atât încălzirea, cât și aerul condiționat reduc umiditatea din încăpere,
- Apa prea calcaroasă a dușurilor,
- Apa clorinată din piscine, atunci când înotul este o activitate obișnuită.
Alimentația
Consumul insuficient de apă, consumul de alcool (care are un efect diuretic) și o alimentație săracă în acizi grași esențiali sau zinc contribuie la uscarea pielii.
Îngrijirea necorespunzătoare a pielii
- Hidratarea insuficientă a pielii,
- Băile regulate, deoarece apa fierbinte modifică o parte din pelicula protectoare de grăsime care se găsește la suprafața pielii,
- Folosirea prea frecventă a săpunurilor, a produselor de machiaj, a parfumurilor (anumite substanțe contribuie la uscarea pielii), dar și a produselor de uz casnic care agresează și usucă mâinile,
- Purtarea de haine strâmte care freacă anumite zone ale corpului.
Vârsta: pielea tinde să se usuce, în special la femeile aflate la menopauză, ale căror glande sebacee (care produc sebum) și glande sudoripare (care secretă transpirație) au o activitate mai redusă.
Anumite boli și administrarea de medicamente.
Printre care boli precum hipotiroidismul, psoriazisul, eczema (dermatita atopică), problemele biliare, anorexia, diabetul etc.
Inclusiv anumite tratamente medicamentoase pentru acnee (izotretinoina, de exemplu), anumite diuretice, medicamente pentru tulburările de prostată sau medicamente cu aplicație locală care conțin alcool, de exemplu.
Ce produse de îngrijire trebuie folosite pentru a trata pielea uscată în mod natural?
Atunci când pielea este deshidratată și slăbită, aplicarea de produse de îngrijire a pielii hrănitoare este un gest esențial pentru a-i restabili echilibrul, pentru a-i reface funcțiile și pentru a-i reda suplețea. Se va prefera un produs de îngrijire realizat din ingrediente active de origine naturală și testate sub control dermatologic pentru a proteja pielea cea mai sensibilă.
Aplicațiile trebuie să fie repetate și regulate. Pentru mâinile uscate, sfatul nostru: înainte de a merge la culcare, spălați-le cu apă rece, aplicați o cremă foarte hidratantă pe mâinile încă umede și purtați mănuși de bumbac în timpul nopții.
Câteva sfaturi pentru prevenirea și repararea uscăciunii pielii
Controlați nivelul de umiditate a aerului din interiorul birourilor și locuințelor: dacă este necesar, iarna, puneți un bol cu apă lângă calorifere pentru a menține un nivel suficient de umiditate și pentru a preveni ca atmosfera să fie prea uscată din cauza încălzirii.
Beți cel puțin un litru și jumătate de apă, ceai de plante, supă sau suc în fiecare zi. Îmbogățiți meniurile cu produse care conțin acizi grași esențiali, cum ar fi peștele gras (hering, sardine, somon etc.) și privilegiați uleiurile vegetale bogate în acizi grași omega-3 ( rapiță, nuci, de exemplu).
Limitați consumul de alcool și evitați fumatul.
Preferați dușurile în locul băilor și evitați apa prea fierbinte.
Utilizați de preferință săpunuri sau geluri de duș supergrase care protejează pelicula hidrolipidică.
Limitați săpunirea completă a corpului la două ori pe săptămână. În alte zile, săpuniți doar anumite părți (față, gât, picioare, axile, organe genitale, fese) și clătiți restul corpului cu apă.
După înotul în piscină sau în mare, clătiți-vă întotdeauna.
Uscați-vă prin tamponare, mai degrabă decât prin frecare.
Aplicați o cremă hidratantă în mod regulat pe tot corpul, de preferință imediat după duș sau baie, pentru a păstra umiditatea.
Purtați mănuși de menaj atunci când manipulați produse de curățare agresive sau spălați vasele.
În timpul verii, limitați expunerea la soare, în special între orele 10 și 16, când acesta este cel mai puternic, și aplicați în mod regulat un produs de protecție solară cu un factor de protecție adecvat.