Logo Boiron
 Aameliorează balonarea

Balonare, flatulență în timpul sarcinii: cum să le tratăm?

Sarcina
Este timpul pentru lectură: 3 min

O sarcină aduce multă fericire... dar adesea și o serie de mici neplăceri pe care femeile însărcinate le experimentează. Flatulența și balonarea sunt printre ele. De ce apar? Cum să scapi de ele ? Câteva sfaturi pentru bunăstarea digestivă și intestinală a viitoarelor mamici...

Cum să scapi de flatulență și balonare în timpul sarcinii?


Sarcina provoacă numeroase modificări ale metabolismului. La început, modificările hormonale sunt responsabile de diverse tulburări, în special la nivel digestiv. Întrucât tranzitul intestinal funcționează lent, digestia este incompletă și provoacă gaze, balonare, dar și greutate în stomac, greață și uneori constipație. Un alt fenomen care apare mai târziu în timpul sarcinii este că, pe măsură ce uterul crește, acesta pune din ce în ce mai multă presiune asupra sistemului digestiv, favorizând astfel fermentarea alimentelor în stomac și intestine.

Balonare flatulență - alimente bune

Ce alimente trebuie evitate?

Mesele nepotrivite, prea bogate sau anumite alimente contribuie la creșterea acestui disconfort. Este indicat să reduceți grăsimea care poate fi responsabilă de balonare și flatulență. Evitați anumite legume precum varza de Bruxelles, conopida, varza murată și fasolea uscată care fermentează în timpul digestiei. Anghinarele, sparanghelul, fructele uscate precum prunele uscate sau smochinele pot fi, de asemenea, responsabile pentru balonare. Este de preferat să consumați alimente gătite în locul alimentelor crude.

Cum putem ameliora balonarea și flatulența?

Pentru a reduce aceste neplăceri, este recomandat să mâncați în cantități mici, chiar dacă asta înseamnă împărțirea meselor în 4 sau 5 gustări pe parcursul zilei. Mâncați stând jos, făcându-vă timp pentru a mesteca bine și evitați să consumați lichide în timpul meselor. Nu consumați băuturi carbogazoase sau gumă de mestecat. După masă, nu mergeți direct la culcare, ci faceți o scurtă plimbare care favorizează tranzitul intestinal și ajută la reducerea tulburărilor gastrice. Nu îmbrăcați haine care pun presiune pe abdomen și optați pentru haine largi, care nu îl comprimă în niciun fel.

Pe lângă aceste măsuri de stil de viață și dietetice și în funcție de simptome, un medic homeopat sau un farmacist vă pot recomanda un tratament homeopatic potrivit.