Logo Boiron
 gestionează emoția

Cum îmi pot ajuta copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile?

Pediatrie
Este timpul pentru lectură: 6 min

Imaturitatea cerebrală nu permite întotdeauna copilului să se adapteze mediului, ceea ce poate fi o sursă de anxietate. Agitație, furie, probleme de concentrare. Pe lângă o atitudine liniștitoare a părinților, homeopatia ar putea fi un instrument care să îl ajute să-și controleze emoțiile.

Managementul emoțiilor la copii

Primii ani de viață sunt o perioadă cheie în dezvoltarea fizică și psihică a unui copil. În această perioadă, copilul va trebui să învețe despre emoțiile sale.

Înainte de vârsta de 4 ani, deoarece capacitățile sale cerebrale nu sunt suficient de mature pentru a-și analiza și canaliza emoțiile, pot apărea diverse tulburări. Părinții pot fi îngrijorați în fața acestor situații greu de gestionat.

 Excesul de emoții la copil

Copilul meu este foarte anxios

Anxietatea este adesea prezentă în perioada copilăriei. Imaturitatea creierului copilului nu-i permite să decodeze în mod clar și lizibil mediul din care face parte și aceasta este o sursă de îngrijorare pentru mulți copii.

Se poate manifesta prin multe semnale: neliniște, tulburări de alimentație, probleme de somn și întârziere în procesul de învățare.

Pentru unii copii, anxietatea se manifestă prin stări de nelinişte, coşmaruri, frică de întuneric. Pentru alții, teama de necunoscut va fi sursa de anxietate. Acești copii au o nevoie constantă de a anticipa pentru că le este frică de ceea ce se va întâmpla. Sunt adesea copii care sunt foarte sensibili la natura mediului din care provin, ei fiind considerați extrem de emotivi.

Alții vor fi extrem de neliniștiți, cu faze alternante de neliniște și perioade de inactivitate și depresie.

Există și copii foarte autoritari, care nu tolerează frustrările sau contradicțiile..

Copilul meu este agitat

Motiv foarte frecvent de îngrijorare a părinților, agitația îi permite copilului să evacueze și să-și exprime o anxietate pe care nu este capabil să o înțeleagă și să o identifice.

La unii copii, se poate manifesta ca grabă din cauza fricii de lipsă de timp, nervozitate, iritabilitate, furie și o respingere a contradicțiilor, eșecurilor și constrângerilor.

Alții pot avea dificultăți de concentrare și de atenție, cu probleme de memorie.

Copilul meu este coleric

Furia este adesea singura modalitate prin care un copil își manifestă disconfortul emoțional.

Crizele de furie pot fi violente și se termină cu spasme de plâns.

De asemenea, copilul își poate arăta furia prin violență fizică, nemulțumire constantă și respingere a celorlalți.

Impactul asupra tuturor membrilor familiei poate deveni foarte negativ. Este esențial să-i reducem intensitatea înainte de a ne angaja în discuții constructive cu copilul.

Copilul meu este foarte timid

Timiditatea este o tulburare de comportament care afectează modul în care se comunică și relaționează cu ceilalți. Copilul, în contact cu celălalt este foarte jenat și simte o senzație de disconfort. Treptat, copilul se poate izola pentru a se retrage în sine.

Manifestările sunt numeroase și pot afecta copilul. La unii, fața alternează între paloare și roșeață, cu tremor. Transpiră și uneori se bâlbâie.

Din punct de vedere emoțional, frica este adesea cea care domină.

Este imperativ să știm că timiditatea nu este o patologie și nu este nici inevitabilă. Să nu uităm că de foarte multe ori timiditatea este un semn de sensibilitate, emotivitate și inteligență vie. Atâtea trăsături de caracter care pot deveni adevărate atuuri!

Cum ar putea interveni homeopatia în aceste tulburări?

Unul dintre avantajele homeopatiei este acela de a îngriji copilul în mod individualizat, în funcție de simptomele observate.

Este un instrument de ghidare a copiilor și părinților în această învățare a emoțiilor, pe lângă acțiunile părinților, precum construirea momentelor de apropiere și complicitate cu copiii noștri.

Tratamentul homeopatic va ajuta mai întâi copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile pentru ca apoi să lucreze asupra comportamentului său. Medicamentele îl pot ajuta să gestioneze mai bine momentele de dificultate.

Homeopatia poate sprijini individul în reglarea emoțiilor și sentimentelor sale.

De ce este atât de importantă relația părinte-copil?

Un copil care manifestă furie, anxietate, neliniște, timiditate trebuie să se simtă în siguranță și fiecare lucru bine făcut ar trebui apreciat. El poate fi sensibil la orice schimbare, așa că necesită predictibilitate. În general, acești copii sunt foarte pretențioși cu ei înșiși; parinții trebuie să-i susțină și să le repete că a greși este normal și că din greșeli putem învăța.

Ți-ai recunoscut copilul? Pentru a vă ajuta, cereți sfatul medicului dumneavoastră, care va găsi tratamentul homeopatic potrivit pentru a ajuta copilul să-și gestioneze emoțiile.