Logo Boiron
 ameliorează varicela homeopatie boiron

Cum ameliorăm varicela?

Pediatrie
Este timpul pentru lectură: 3 min

În 90% din cazuri, varicela infecțioasă afectează copiii sub 10 ani. Ca orice boală virală, nu necesită tratament cu antibiotice în forma sa obișnuită și se vindecă în 10 zile cu un tratament adecvat care urmărește în esență ameliorarea simptomelor.

Varicela la copii

Ce este varicela?

Varicela este o boală infecțioasă a copilăriei. Este cauzată de un virus care aparține grupului de virusuri herpetice. Este foarte contagioasă și apare sub formă epidemică, cel mai adesea la începutul primăverii și la începutul verii. După contaminare, există o perioadă de incubație de 10 până la 21 de zile, în care copilul nu prezintă niciun simptom. Apoi face febră, de obicei moderată (până la 38°C), uneori însoțită de dureri de cap. Pe piele apare o roșeață, care se transformă rapid în vezicule moi înconjurate de un halo roșu. Acestea măsoară între trei și patru milimetri în diametru și sunt umplute cu un lichid limpede, asemănător picăturilor de rouă, care mai târziu devine tulbure. Aceste bubițe sunt însoțite de mâncărimi severe. Erupția cutanată poate apărea în mai multe valuri succesive. Apare mai întâi la nivelul cefei, pieptului, stomacului sau spatelui și poate acoperi treptat întregul corp, inclusiv fața, scalpul, interiorul gurii și mucoasele genitale. Sunt cruțate doar palmele și tălpile.

Cum se transmite?

Virusul varicelei este deosebit de contagios. Se transmite prin contact direct cu veziculele sau indirect prin intermediul obiectelor sau suprafețelor contaminate. Se transmite și pe cale respiratorie, prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un copil care este purtător. Contaminarea are loc cu 2 până la 4 zile înainte de apariția roșeții și timp de aproximativ o săptămână, până când veziculele se usucă și se acoperă cu cruste.

Varicelă bebeluș

Cum ar putea homeopatia să trateze un copil cu varicelă?

Ca în cazul oricărei infecții virale, antibioticele sunt inutile pentru a trata varicela (cu excepția cazului în care apar complicații). După consultație, un medic homeopat ar putea trata, de obicei, fiecare simptom. De cele mai multe ori, acesta va prescrie medicamente homeopatice adaptate pentru a controla febra, pentru a limita erupția cutanată, pentru a ameliora mâncărimile și apoi pentru a trata veziculele atunci când acestea ajung la stadiul de cruste. În același timp, el va recomanda un antiseptic local pentru a evita suprainfecțiile la nivelul veziculelor.

Cum se pot reduce mâncărimile cauzate de varicelă și evita cicatricile?

Dacă sunt zgâriate, bubițele de varicelă pot lăsa urme de neșters. Prin urmare, este foarte important să încurajăm copilul să reziste impulsului de a se scărpina la nivelul leziunilor. Câteva sfaturi pentru a limita riscul apariției cicatricilor: tăiați-i și piliți-i unghiile, puneți-i mănuși (sau șosete pe post de mănuși) copilului pe timp de noapte pentru a evita scărpinarea în timpul zilei, spălați-l pe mâini în mod regulat. De asemenea, evitați să plasați copilul în condiții care favorizează transpirația (căldura accentuează mâncărimile) și alegeți dușul în locul băii. Optați pentru un săpun dermatologic fără detergent și, eventual, pentru o soluție antiseptică pe anumite zone cu risc de suprainfecție. În sfârșit, îmbrăcați-l cu haine largi din bumbac pentru a reduce frecarea pielii.