Logo Boiron
Constipația la bebeluși: beneficiile homeopatiei

Constipația la bebeluși: beneficiile homeopatiei

Pediatrie
Este timpul pentru lectură: 5 min

Constipația apare rar la copiii alăptați. Este mai frecventă la copiii care sunt hrăniți cu biberonul sau a căror dietă este diversificată. Homeopatia, pe lângă o dietă adecvată și masaj ușor pe abdomen, ar putea ajuta la restabilirea tranzitului.

Bebeluș constipat: metode naturale pentru a îmbunătăți tranzitul

Constipația poate fi frecventă la sugari. Încetinirea tranzitului este cel mai adesea legată de alimentație și este pasageră. De cele mai multe ori, este nevoie de doar câteva schimbări pentru ca totul să revină la normal. Cu toate acestea, este important să monitorizați evoluția tranzitului intestinal și, dacă simptomele persistă, consultați medicul.

Bebeluș constipat care plânge

Cum recunoști un bebeluș constipat?

Bebelușul alăptat la sân

Bebelușii alăptați nu sunt predispuși la constipație. Când alăptarea merge bine, în prima lună pot avea scaune moi, regulate, de obicei la fiecare schimbare a scutecului. Până la vârsta de 3 sau 4 luni, acestea pot fi mai rare, deoarece laptele matern este ușor digerabil. Când începe diversificarea și se adaugă legume, fructe și carne, scaunele capătă o anumită consistență. La această vârstă se poate recunoaște o stare de constipație în funcție de duritatea scaunelor care seamănă cu niște bile și efortul pe care bebelușul îl face pentru a le produce.

Bebelușul alăptat cu biberonul

Constipația îi afectează mai mult pe acești sugari. Frecvența scaunelor variază de la un copil la altul, desigur, dar în general un sugar hrănit cu biberon poate fi considerat constipat atunci când are mai puțin de două scaune pe săptămână și când face efort pentru a le produce. Această stare poate fi legată de laptele prea bogat în cazeină, o schimbare a laptelui, o dozare incorectă a laptelui sau hidratare insuficientă.

Bebelușii a căror alimentație este diversificată

De obicei, după 6 luni, când bebelușul mănâncă și legume, fructe și carne, episoadele de constipație nu sunt rare. Ele pot fi identificate după mai multe semne: scaunele lor care arată ca niște bile tari, bebelușul face efort pentru a le elimina, burtica lor este balonată, tare și dureroasă și poate fi morocănos sau chiar iritabil. Cel mai adesea, constipația este cauzată de o alimentație prea bogată în calciu și prea săracă în fibre.

Bebeluș

Cum să lupți împotriva constipației la un copil?

1. Adaptându-i alimentația

La bebelușul alăptat la sân

Mama trebuie să se hidrateze mai mult

La bebelușul alăptat cu biberonul

Consultați medicul curant sau pediatrul pentru a schimba eventual laptele pentru sugar.

La bebelușul cu alimentație diversificată

  • Îmbogățirea meniului cu alimente bogate în fibre, cu compoturi de fructe (măr-rubarbă sau măr-prune de exemplu) și piure de legume verzi (fasole verde, spanac etc.). Încercați să folosiți fructele și legumele deja introduse în alimentație.
  • Evitați alimentele care încetinesc tranzitul precum morcovii gătiți, bananele, mazărea, compotul de gutui, ciocolata de orice fel, precum și amidonul (orez alb, paste, cartofi).
  • Adăugați una sau două linguri de ulei vegetal în preparatele mesei de prânz.
  • Dați-i copilului într-un biberon sau cu o lingură, o cantitate mică de suc de fructe (portocale stoarse sau prune) pe o perioadă scurtă de timp.
  • În timpul zilei, îi puteți da să bea apă bogată în magneziu.

2. Masaj

Masajele abdominale permit stimularea tranzitului intestinal al sugarului. De câteva ori pe zi, masați ușor și în sensul acelor de ceasornic în zona din jurul buricului. Începeți cu cercuri mici, apoi măriți-le. Această mișcare poate favoriza coborârea scaunului. O altă soluție: întotdeauna când bebelușul este așezat pe spate, ridică-i picioarele spre burtă și faceți mici mișcări de pedalat care să stimuleze tranzitul.

3. Homeopatie

Pe lângă măsurile dietetice, tratamentele homeopatice ar putea ajuta la restabilirea tranzitului. Nu prezintă riscuri pentru sănătate, nu au efecte secundare și sunt compatibile cu alte tratamente medicamentoase actuale. Un medic homeopat poate prescrie forme de tratament potrivite pentru copiii mici

Ce NU trebuie să faceți!

Nu dați un laxativ unui copil fără sfatul unui profesionist din domeniul sănătății. Nu folosiți un termometru pentru a facilita producerea scaunului, deoarece i-ar putea răni anusul. Nu reduceți rația de produse lactate. Deși aceste alimente bogate în calciu pot provoca constipație, ele sunt esențiale pentru dezvoltarea organismului.