Ce se poate face împotriva arsurilor la stomac?
De obicei, arsurile la stomac sunt benigne și sunt cauzate de un reflux gastroesofagian. Modificarea obiceiurilor alimentare și mestecarea atentă pot limita acest lucru. Cu toate acestea, un tratament homeopatic adaptat ar putea trata eficient durerile ocazionale.
Durerile gastrice sunt neplăcute, dar adesea benigne
Când ar trebui consultat un medic? Care sunt tratamentele eficiente?
De unde vine oare durerea aceasta neplăcută care apare fără avertisment în stomac, după masă? Această senzație poate fi asociată cu mai multe patologii. Poate fi o inflamație a stomacului, un ulcer, dar cel mai adesea se datorează unui reflux esofagian. Într-adevăr, celebrul reflux gastroesofagian nu este apanajul exclusiv al sugarilor sau al femeilor însărcinate.
Persoane de toate vârstele pot suferi mai mult sau mai puțin regulat. Dar de unde vine acest reflux? Stomacul secretă sucuri gastrice, care sunt acide prin natura lor. În teorie, acest lichid nu ar trebui să urce în esofag. Când se întâmplă acest lucru, peretele esofagului nu este pregătit să facă față, ceea ce explică senzația de arsură sau de aciditate care apare uneori în gură.
Originile problemei
Când vorbim despre arsuri la stomac, avem tendința de a crede că alimentele acide (citrice și diverse tipuri de tomate) și alimentele picante sunt cauza. Dacă nu mâncați o mare cantitate din aceste alimente, ele nu sunt responsabile, deoarece stomacul dumneavoastră este deja acid. Pe de altă parte, trebuie să fiți foarte atenți la grăsimile, zaharurile și aditivii alimentari care se găsesc în alimentele industriale. Organismul nostru nu este conceput pentru a le digera și forțează stomacul să facă hipersecreție. De asemenea, este bine să fiți atenți la consumul de alcool, cafea și băuturi carbogazoase, întrucât acestea din urmă dilată și cresc presiunea din stomac. Totodată, este posibil ca arsurile la stomac să fie declanșate de stres.
Un nou comportament alimentar
Pentru a preveni aceste inflamații, este important să schimbăm anumite comportamente, cum ar fi să nu fumăm, să nu ne întindem sau să facem exerciții fizice imediat după masă. Dar cea mai eficientă metodă constă în a mânca mai bine. Digestia nu începe în stomac, ci în gură. Enzimele care ajută la digestie se găsesc în principal în salivă, așa că trebuie să mestecăm îndelung. Ca urmare, alimentele care intră în contact cu enzimele digestive declanșează deja o digestie. Dacăînghițim fără să mestecăm, stomacul trebuie să facă de două ori mai mult efort.O altă cauză poate fi alimentația bogată în fibre, furnizate de fructe și legume. În ceea ce privește produsele lactate, deși au reputația de a ameliora durerea, nu trebuie să fie consumate în cantitate prea mare.Apa este, de asemenea, cel mai bun aliat al unei diete sănătoase. Este indicat să se bea mai multă apă între mese, dar aveți grijă să nu exagerați în timpul mesei, deoarece aceasta crește volumul stomacului.
Tratarea durerilor ocazionale
Dacă disconfortul apare din când în când, puteți cere sfatul farmacistului dumneavoastră. Primul instinct al acestuia va fi probabil să vă sugereze antiacide sau pansamente gastrice, dar nu trebuie să abuzați de aceste medicamente. Ele sunt eficiente, dar dacă durerea revine, pot masca o patologie mai gravă. Homeopatia ar putea ameliora crizele acute și prezintă numeroase avantaje. Această terapeutică nu are toxicitate chimică, deci este sigură pentru pacienți, chiar și pentru copiii mici și femeile însărcinate. Nu există niciun risc de dependență sau de interacțiune cu alte medicamente, așa că este ideală pentru pacienții care urmează deja tratamente pentru afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială. Ca de obicei în homeopatie, tratamentul depinde de simptomele fiecărui pacient. Medicamentul homeopatic va fi diferit dacă refluxul apare atunci când persoana este întinsă sau dacă aceasta are un gust acid în gură în timpul refluxului.
Dureri frecvente
Dacă durerile persistă mai mult de trei săptămâni, este timpul să consultați un medic care vă va putea recomanda teste mai amănunțite. El poate solicita o endoscopie pentru a examina starea stomacului și a esofagului și pentru a detecta un ulcer, de exemplu, care va necesita tratament cu antibiotice, deoarece este cauzat de o bacterie. În cazul în care aceste teste nu evidențiază nicio patologie subiacentă severă, se poate lua în considerare un tratament de fond prin consultarea unui medic homeopat. După un interogatoriu detaliat, medicul prescrie medicamentul care corespunde stării pacientului.
Dacă, de exemplu, persoana este mai degrabă slabă, stresată, cu antecedente de calculi sau colesterol, sau dacă este o persoană plină de viață, căreia îi plac mesele bogate, însoțite de băutură, îi va prescrie un medicament homeopatic specific, adaptat la starea ei.
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului care vă va sfătui cu privire la medicamentul potrivit.