Tratarea crizelor de hemoroizi
Inconfortabile și chiar dureroase, crizele hemoroidale pot fi limitate cu o alimentație și practici de igienă adecvate. Tratamentele homeopatice pe cale orală sau locală ar putea ameliora durerea în timpul crizelor, dar și preveni recidivele.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt o rețea de vene la nivelul canalului anal. Vorbim de rețea hemoroidală externă pentru cei care se află sub pielea orificiului anal și de rețea hemoroidală internă pentru cei care sunt situați mai adânc și mai sus, sub mucoasa canalului anal. Denumită în mod obișnuit „hemoroizi”, criza hemoroidală sau boala hemoroidală se referă la tulburările și simptomele (durere, mâncărime, sângerare în caz de apariție a fisurilor) cauzate de dilatarea și iritarea acestor vene.
Care sunt factorii ce favorizează crizele hemoroidale?
Chiar dacă în general nu sunt grave și sunt trecătoare, crizele hemoroidale provoacă disconfort în viața de zi cu zi. Pe lângă ereditate, anumiți factori pot favoriza crizele sau amplifica simptomele acestora:
- constipația, din cauza eforturilor depuse pentru evacuarea scaunelor, a șederii prelungite pe toaletă și a utilizării anumitor laxative care agravează patologia,
- lipsa activității fizice,
- activitățile sau sporturile care necesită ridicarea de greutăți,
- excesul de greutate și obezitatea,
- consumul regulat de alcool și condimente,
- un episod de diaree care creează o iritație,
- în sfârșit, în cazul femeilor: sarcina, nașterea, urmările nașterii și perioada de dinaintea menstruației.
Ce se poate face pentru a preveni crizele hemoroidale?
- Adoptați o dietă care să prevină constipația, cu o bună hidratare și un consum crescut de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Evitați alimentele picante ( ardei iute, curry, paprika, piper, wasabi etc.), deoarece acestea pot provoca dilatarea venelor și o senzație de arsură. În cazul în care luați un nou tratament medicamentos, asigurați-vă că nu există constipație printre efectele secundare.
- Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar evitați ciclismul, echitația și sporturile care implică ridicarea de greutăți. Mișcarea ajută la activarea digestiei și a circulației sângelui, prevenind astfel crizele de hemoroizi.
- Evitați să stați în picioare sau în poziție șezândă timp îndelungat, preferați mersul pe jos sau poziția culcată, așa cum se recomandă în cazul afecțiunilor venoase.
- Mențineți o igienă adecvată: atunci când este posibil, pentru a minimiza iritația, spălați-vă cu apă rece și uscați-vă ușor. În caz contrar, folosiți hârtie igienică neutră, fără parfum. Evitați șervețelele umede, deoarece acestea conțin substanțe chimice și parfumuri.
- În caz de constipație, evitați șederile prelungite la toaletă și eforturile repetate de împingere. Este mai bine să amâni decât să te forțezi. Nu reprimați nevoia de a merge la toaletă de teama durerii cauzate de hemoroizi: acest comportament poate duce la constipație.
Ar putea homeopatia să trateze crizele hemoroidale?
Terapeutica homeopatică permite, pe de o parte, ameliorarea durerii în timpul crizelor și, pe de altă parte, asigurarea unui tratament de fond care va preveni recidivele. În urma consultației, medicul homeopat prescrie un tratament personalizat, ținând cont de specificul patologiei, bineînțeles, dar și de pacient: personalitatea sa, mediul în care trăiește, antecedentele sale, stilul său de viață... Tratamentul acționează asupra venelor și, prin urmare, asupra hemoroizilor. În general, aceasta are ca scop inclusiv reglarea tranzitului și prevenirea recurențelor crizei.