Logo Boiron
 imunitate homeopatie medicina alternativa

Consolidarea imunității cu ajutorul homeopatiei și al medicinei alternative

Imunitate
Este timpul pentru lectură: 5 min

Capacitatea organismului de a se apăra împotriva agresiunilor poate fi slăbită de diverși factori. Un stil de viață sănătos și o alimentație adecvată contribuie la întărirea apărării sale imunitare.

Ce este imunitatea?

Imunitatea este capacitatea organismului nostru de a se apăra împotriva agresiunilor unor substanțe care îi amenință buna funcționare, cum ar fi virusurile, bacteriile, ciupercile, paraziții, celulele maligne etc., dar și împotriva agresiunilor provocate de un corp străin în momentul unei leziuni.

Care sunt factorii ce pot slăbi sistemul nostru imunitar?

Pe lângă bolile cronice grave, tratamentele chimioterapeutice și vârsta, care slăbesc sistemul imunitar, există și alți factori care pot degrada apărarea noastră naturală:

  • O alimentație insuficient echilibrată din punct de vedere calitativ sau cantitativ,
  • Lipsa activității sau, dimpotrivă, prea multă activitate fizică,
  • Lipsa somnului,
  • Contactul cu substanțe toxice, cum ar fi produsele de curățare, produsele fitosanitare, insecticidele etc.
  • Poluarea exterioară, dar și poluanții din interiorul locuințelor,
  • Obezitatea.

Vestea bună este că această listă constituie un număr mare de pârghii pe care le putem acționa zilnic, în mod natural și simplu, pentru a ne întări apărarea.

 stimulați sistemul imunitar

Ce putem face pentru a stimula sistemul nostru imunitar?

Adoptarea unui stil de viață sănătos înseamnă să punem toate șansele de partea noastră pentru a ne stimula sistemul imunitar.

  • Să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată: nu putem sublinia îndeajuns de mult importanța de a consuma zilnic porții suficiente de fructe și legume, proteine și „grăsimi bune”,
  • Să  practicăm în mod regulat o activitate fizică moderată: pe lângă beneficiile asupra sistemului cardiovascular, controlului greutății și tensiunii arteriale, exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui și pe cea a diferitelor substanțe din sistemul imunitar,
  • Să gestionăm mai bine stresul, care ajunge să aibă un efect negativ asupra sănătății dacă este constant. Hormonii pe care îi eliberează dăunează sistemului imunitar dacă sunt produși pentru o perioadă de timp îndelungată,
  • Să dormim în medie 7 ore pe noapte,
  • Să nu fumăm,
  • Să menținem o greutate corespunzătoare înălțimii,
  • Să respectăm regulile de bază ale igienei personale pentru a evita contractarea (și transmiterea) unei boli: spălatul pe mâini în mod regulat, strănutul în pliul cotului, curățarea și pansarea rănilor.

Care sunt alimentele ce ne pot întări sistemul imunitar?

Alimentația este o sursă de capital pentru sănătate, iar unele alimente sunt de interes pentru sistemul nostru imunitar:

Alimentele care conțin vitamina A: ficatul de pește și de animale de fermă este bogat în vitamina A. Legumele, cum ar fi cartofii dulci, morcovii, dovleacul, păpădia, pătrunjelul și alte ierburi aromatice, salata, spanacul etc. sunt, de asemenea, surse de vitamina A.

Alimentele care conțin vitaminele B6, 9 și 12

  • Vitamina B6 este prezentă în produsele de origine vegetală, cum ar fi cerealele sub orice formă, legumele care conțin amidon (orez, cartofi, grâu, porumb etc.), dar și produsele derivate din soia și fructe, altele decât citricele. Vitamina B6 este, de asemenea, prezentă în alimentele de origine animală: ficatul de vită, de vițel, de porc și de pasăre, precum și în pește.
  • Principalele surse alimentare de vitamina B9 sunt leguminoasele, legumele cu frunze, ficatul, drojdia de bere și germenii de grâu.
  • Vitamina B12 este disponibilă în organe (în special în ficat), pește, ouă, carne, lapte și alte produse lactate.

Alimentele care conțin vitamina C: fructele (cum ar fi coacăzele negre și citricele) și legumele, între care pătrunjelul și ardeiul roșu.

Alimentele care conțin vitamina D: peștele gras, uleiul din ficat de cod (care este deosebit de bogat în vitamina D) și gălbenușul de ou.

Alimentele care conțin vitamina E: unele uleiuri vegetale, uleiul din ficat de cod și unele fructe cu coajă lemnoasă.

Alimentele care conțin cupru, seleniu, zinc, fier

  • Cuprul se găsește în special în măruntaie, în crustacee și moluște, precum și în semințele oleaginoase. Se găsește, de asemenea, într-o cantitate semnificativă în ficat, ciocolata neagră, stridii, cartofi și unele ape minerale.
  • Seleniul este prezent în pește și fructele de mare, carne, ouă și semințele oleaginoase (în special în nucile de Brazilia)
  • Zincul se găsește în carne, măruntaie, brânză, leguminoase, pește și fructele de mare.
  • Fierul este prezent în special în ficat, toate tipurile de carne, pește și fructele de mare, leguminoase, nuci, cereale, gălbenușul de ou și legumele cu frunze verzi.

Homeopatia: un sprijin pentru întărirea imunității în apropierea iernii

Odată cu sosirea sezonului rece, scăderea duratei de însorire, oboseala, stresul întoarcerii la serviciu și faptul de a sta mai mult în casă, unde agenții patogeni circulă cu ușurință, ne fac organismul mai vulnerabil. Chiar dacă avem grijă să menținem un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, organismul devine mai puțin capabil să reziste la agresiunile externe. Este momentul să-i dăm un impuls pentru a ne îmbunătăți imunitatea și, în caz de afecțiune, pentru a atenua simptomele și a facilita o vindecare rapidă. Homeopatia ar putea fi o soluție care să ajute pe toată lumea să își întărească imunitatea într-un mod personalizat. Într-adevăr, datorită abordării sale holistice, homeopatia ia în considerare individul în ansamblul său, incluzând istoricul său, mediul de viață, starea psihologică și, bineînțeles, starea de sănătate. Astfel, considerând fiecare persoană ca un tot, cu nevoi specifice, ea oferă un răspuns adaptat fiecăruia.