Logo Boiron
imunitatea adaptivă

Ce este imunitatea adaptivă?

Imunitate
Este timpul pentru lectură: 4 min

Înainte de a înțelege cum se constituie imunitatea noastră adaptivă, să ne amintim că imunitatea definește capacitatea organismului nostru de a se apăra împotriva agenților patogeni: virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți, corpuri străine. Pentru a ne proteja de infecțiile care amenință buna funcționare a organismului nostru, sistemul nostru imunitar dispune de două tipuri de mecanisme: imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă.

imunitatea colectivă

Prima linie de apărare: imunitatea înnăscută

Imunitatea înnăscută este primul mecanism de apărare care permite organismului să se organizeze pentru a lupta imediat și eficient împotriva unui agent agresor.

Se numește astfel pentru că există în corpul nostru încă de la naștere. Este alcătuită în principal din barierele noastre fizice naturale, cum ar fi pielea și mucoasele, dar și din secreții care constituie o barieră chimică, cum ar fi saliva, sucurile gastrice sau lacrimile. La nivel intern, mai multe tipuri de celule imunitare și proteine împiedică proliferarea agenților infecțioși care reușesc să pătrundă în organism.

A doua linie de apărare: imunitatea adaptivă

Imunitatea adaptivă (numită și imunitate dobândită) este al doilea scut al organismului nostru.

Ea intervine la câteva zile de la contactul cu microorganismul străin, după ce agresorul a reușit să treacă de prima barieră de apărare. Această a doua linie de apărare ne permite obținerea unui răspuns specific împotriva microorganismului prezent. Pe de o parte, se bazează pe limfocite (B) care produc anticorpii specifici pentru agentul patogen. Pe de altă parte, mobilizează limfocitele (T) care sunt capabile să recunoască și să distrugă celulele infectate de agentul patogen.

Un grup de limfocite "memorie" rămân stocate în organism, în timus, splină și în ganglionii limfatici. Ele își amintesc agenții patogeni pe care i-au întâlnit deja, astfel încât îi pot recunoaște și neutraliza mai eficient și mai rapid la o întâlnire ulterioară. Sunt foarte sensibile și reactive și au o durată de viață de câteva decenii.

Astfel, imunitatea adaptivă are o memorie a agresiunilor. Cu fiecare nouă expunere la un microorganism întâlnit anterior, aceasta intră în joc mai repede și mai puternic. Acest fapt explică de ce ne îmbolnăvim o singură dată de varicelă, mononucleoză, hepatita A și alte boli infecțioase.

Cum să ne întărim imunitatea?

Un regim de viață sănătos, o alimentație sănătoasă și echilibrată, precum și o activitate fizică regulată sunt factori determinanți în menținerea unor bune apărări imunitare. Dar, odată cu apropierea iernii, când organismul nostru este slăbit de stres și oboseală și când este amenințat de diversele epidemii virale de sezon (gripă sezonieră, rinofaringită, angină virală, bronșită, gastroenterită ...), ar fi bine să stimulăm sistemul imunitar. Suplimentele alimentare și uleiurile esențiale pot fi de ajutor. Medicamentele homeopatice ar putea fi, în mod natural, o soluție sigură și fără riscuri pentru întărirea imunității. Este recomandată de mulți profesioniști din domeniul sănătății, medici și farmaciști homeopați. Această terapeutică acționează pe termen lung. Este potrivită pentru toată lumea și este compatibilă cu alte tratamente medicamentoase existente.