Logo Boiron
 ajuta la vaccinarea copiilor

Cum să-ți ajuți copilul înainte și după vaccin?

Pediatrie
Este timpul pentru lectură: 5 min

Beneficiile vaccinării nu mai trebuie dovedite, însă injecțiile îi pot stresa pe copii. Homeopatia ar putea fi de folos, calmând anxietatea dinainte și ameliorând durerea de înțepătură de după.

Cum este utilă homeopatia pentru o vaccinare blândă?

Vaccinurile protejează copiii și adulții împotriva anumitor boli. Dar pot stresa și copiii, cărora nu le plac înțepăturile. Homeopatia ar putea fi utilă pentru o vaccinare blândă, mai ales înainte, pentru a ajuta copilul să fie mai puțin stresat și ulterior pentru a reduce durerea și eventualul hematomul provocat de înțepătură.

Copii și vaccinarea

Care sunt beneficiile vaccinurilor?

Vaccinul ajută la protejarea unei persoane împotriva dezvoltării unor boli infecțioase. Drept urmare, imunizarea poate reduce sau chiar eradica o serie de boli precum variola, deci este o  măsură preventivă foarte importantă pentru sănătatea publică. Este important de reținut că nu există vaccin homeopatic. Vaccinul generează producerea de anticorpi, astfel încât organismul să se poată apăra împotriva unui potențial microb. Cu toate acestea, medicamentele homeopatice nu secretă anticorpi. Ceea ce înseamnă că, deși unele sunt făcute din tulpini de vaccin, nu sunt vaccinuri. Prin urmare, medicamentele homeopatice realizate din vaccinuri nu pot înlocui vaccinurile obligatorii.

Cum poate homeopatia să însoțească vaccinarea?

Homeopatia nu este un substitut al imunizării, dar are scopul de a ajuta copilul. Într-adevăr, poate ameliora stresul de dinainte și după, va ameliora eventualele dureri sau efecte secundare resimțite. Medicii pediatri prescriu adesea medicamente homeopatice care să însoțească vaccinarea. Dincolo de eficacitatea observată, aceste medicamente au și alte avantaje: permit individualizarea tratamentului, fără risc de toxicitate sau efecte secundare. Medicamentele sunt ușor de administrat unui copil: granulele pot fi dizolvate în puțină apă. De asemenea, pot fi administrate complementar tratamentului convențional, fără risc de interacțiune.

Ce i se poate recomanda unui copil stresat de vaccin?

Pentru ameliorarea anxietății pacientului, medicul homeopat poate prescrie o doză homeopatică cu trei zile înainte și în ziua injectării. Ca întotdeauna în homeopatie, medicamentul va diferi în funcție de simptomele manifestate de pacient: copilul care transpiră, care suferă de boli repetitive și care se teme de înțepături, sau copilul căruia îi este frică de noapte sau de vaccin.

Ce poate face homeopatia pentru a ameliora durerea după vaccinare?

În acest caz, homeopatia ar putea ajuta la ameliorarea durerii înțepăturii. Medicamentul homeopatic se administrează imediat după vaccin, apoi de trei până la patru ori pe zi timp de 24 până la 48 de ore, în funcție de simptome. Homeopatia ar putea fi recomandată și în cazul în care apare o vânătaie. Medicamentul este luat de trei până la patru ori pe zi până când vânătăile dispar. Homeopatia ar putea fi folosită și în cazul în care copilul are febră. Dacă aceasta durează mai mult de 48 de ore după un vaccin, medicul trebuie consultat din nou.

Cum să acționați dacă reacțiile adverse apar la câteva zile după vaccinare?

Deoarece medicul a injectat un microb inofensiv în corpul copilului, există îngrijorarea că poate apărea chiar și o reacție ușoară. La aproximativ zece zile de la injectare, s-ar putea recomanda o doză dintr-un medicament homeopatic fabricat dintr-o sușă vaccinală pentru a limita micile complicații. Scade frecvența incidentelor precum inflamația locală.