Cum să te pregătești cu relaxare pentru alăptatul la sân sau cu biberonul?
Sân sau biberon? Cea mai bună hrană este cea pe care mama o alege pentru copilul ei. Un specialist în domeniul sănătății oferă sfaturi pentru alăptarea cu succes, oricare ar fi aceasta, și explică modul în care homeopatia ar putea ajuta la gestionarea alăptării, stimulării lactației și înțărcării.
Alăptatul la sân sau cu biberonul?
Alăptarea poate fi naturală, dar este totuși complicată pentru unele mămici. Iată câteva elemente de bază ale acestei metode de hrănire a sugarului.
Care este mecanismul alăptării?
Inițierea lactației depinde de două procese: producerea și apoi ejectarea laptelui. Producția de lapte este stimulată de prolactină, a cărei acțiune este blocată de hormonii placentari până la naștere. În ziua nașterii începe sinteza laptelui, care durează între 48 și 96 de ore.
Cum să alăptezi cu succes?
De la prima alăptare este necesar să ai gesturile potrivite. Producția de lapte depinde de stimularea provocată de contracția celulelor la nivelul mamelonului. În plus, contactul piele pe piele are consecințe directe asupra compoziției colostrului, primul lapte secretat de glandele mamare, foarte bogat în substanțe grase și zaharuri.
Există o poziție ideală pentru a alăpta?
O mamă are nevoie doar de copilul ei și, mai presus de toate, să se simtă comod. Bebelușul ar trebui să fie cu fața la sân, dar aveți grijă, copilul este cel care merge la sân, nu sânul spre copil. Nu este nevoie să vă aplecați, să susțineți sau să împingeți în jos sânul. Toate acestea pot necesita unele ajustări și nu ar trebui să ezitați să cereți ajutor pentru a găsi poziția potrivită, cu sau fără pernă.
În afară de alăptare, ce poate stimula lactația?
Mănâncă echilibrat, hidratează-te sau bea ceaiuri din plante pentru alăptare imediat după naștere, o dată sau de două ori pe zi. Alege haine confortabile în care să te simți bine. Odihna este esențială, iar rolul tatălui crucial pentru că, deși nu poate participa direct la alăptare, poate ușura munca mamei, de exemplu, schimbând scutecele noaptea.
Ce se întâmplă dacă scade cantitatea de lapte?
Homeopatia ar putea fi utilă pentru a însoți alăptarea. Pentru o mămică îngrijorată că nu are suficient lapte, există medicamente homeopatice care stimulează lactația din a doua zi. În caz de congestionare a sânului, masați-l înainte și după alăptare, apoi alternați comprese calde și reci în afara alăptării.
Dacă mama are frisoane și cea mai mică atingere este dureroasă, homeopatia poate ajuta și ea. În caz de crevasă, masați zona mamelonului cu puțin lapte și lăsați-l să se usuce. De asemenea, puteți folosi o cremă pe bază de lanolină sau miere, sau un unguent homeopatic.
Ce sfaturi le puteți da mamelor care nu vor să alăpteze?
O femeie nu trebuie să se simtă vinovată pentru alegerea ei. Din punct de vedere științific, laptele matern este ideal pentru că răspunde tuturor nevoilor bebelușului, dar nu este importantă doar latura nutrițională a alăptării, este important și factorul uman. Cea mai bună hrană, așadar, este cea pe care o alege o mamă pentru copilul ei. Unele medicamente homeopatice pot evita congestionarea sânului, cu condiția ca tratamentul să fie început imediat după naștere. Pentru ameliorarea sânilor congestionați, se recomandă și homeopatia și alternarea compreselor calde și reci.
Nu ezitați să consultați medicul sau farmacistul care vă vor putea individualiza tratamentul în funcție de nevoile dumneavoastră și de simptomele manifestate. Există cu siguranță un tratament homeopatic adaptat pentru fiecare.