Logo Boiron
 gastroenterită vărsături diaree homeopatie

Ce trebuie făcut în timpul unei epidemii de gastroenterită?

Viața de zi cu zi
Este timpul pentru lectură: 4 min

Gastroenterita este o boală virală care se transmite în principal prin contact. O igienă sporită, o alimentație adecvată și homeopatia ca tratament de fond pot contribui la prevenirea acesteia.

Gastroenterita

Iarna este adesea sinonimă cu gastroenterita, o boală transmisă uneori de copii și de care părinții se tem.

Gastroenterita

O boală hibernală și virală

Această inflamație acută a tubului digestiv (cauzată de un virus) nu trebuie confundată cu alte infecții hibernale sau intoxicații alimentare. Atunci când o persoană are gastroenterită, ea suferă de vărsături repetitive și/sau diaree severă. De obicei, se vindecă în 24/48 de ore, cu excepția cazului în care este vorba de Rotavirus, un virus care este mai agresiv la copii și care uneori necesită spitalizare din cauza diareei profuze. Și, ca orice boală virală, se transmite mai ales prin intermediul mâinilor.

Reflexele care trebuie adoptate

Deoarece cele mai multe virusuri se transmit prin mâini, este imperativ să le spălăm cu regularitate și să dezinfectăm mânerele ușilor. Putem, de asemenea, să prevenim aceste infecții. Suntem cu toții diferiți în ceea ce privește flora intestinală, dar este necesar ca aceasta să fie de bună calitate. Pentru persoanele fragile din acest punct de vedere, s-ar putea prescrie un tratament homeopat preventiv la începutul iernii pentru a reduce riscurile de infecție. Deoarece acestui virus îi plac spațiile închise, ideal ar fi să evităm persoanele bolnave, ceea ce este aproape imposibil atunci când suntem părinții unor copii infectați. Din acest motiv, se poate recomanda un tratament preventiv pentru restul familiei atunci când un copil sau un adult prezintă o gastroenterită acută.

Vindecați-vă în câteva ore

Dacă totuși virusul a reușit să pătrundă în locuința dumneavoastră, vă puteți consulta medicul sau cere sfatul farmacistului. Se recomandă în primul rând hidratarea. Este important să beți cantități mici de lichid de rehidratare la fiecare 15 minute, apă sau ceai dulce pentru cei care au nevoie de ceva cald, dar în niciun caz sucuri de fructe. De asemenea, este necesar să lăsați intestinul să se odihnească timp de câteva ore pentru a calma inflamația tubului digestiv. Odată ce vărsăturile au încetat, este recomandat să mâncați ușor și în cantități mici. Evitați fibrele, care provoacă dureri abdominale, și mâncați în schimb o banană, un piure de morcovi sau orez simplu.

Pentru a trata infecția virală, este recomandat să se consulte un medic înainte de a lua un antidiareic. Există mai multe medicamente pentru a reduce vărsăturile, diareea, pentru a ameliora spasmele, pentru a proteja intestinele și pentru a limita deshidratarea. Dacă tratamentul este început imediat, cu prize din oră în oră, simptomele pot dispărea în câteva ore.

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului care vă va recomanda medicamentul potrivit.