Logo Boiron
 soluții pentru acnee

Homeopatia poate vindeca acneea?

Viața de zi cu zi
Este timpul pentru lectură: 5 min

Acneea este o boală inflamatorie a glandelor sebacee care afectează frecvent adolescenții. Are ca rezultat diferite manifestări cutanate, provocând uneori cicatrici. Acneea poate avea, de asemenea, repercusiuni psihosociale grave. Există diferite tratamente pentru a o trata, inclusiv homeopatia, care oferă o soluție personalizată.

 soluții pentru acnee

Ce este acneea?

Acneea este o boală de piele și, mai precis, o boală inflamatorie a foliculului pilo-sebaceu. Fiecare folicul este format dintr-un fir de păr, la baza căruia se află o glandă care secretă sebum. În mod normal, acest sebum este fluid și pătrunde prin porii pielii, pe care o acoperă pentru a o proteja. În cazul acneei, sebumul este secretat în cantități excesive și devine gros, creând un mediu gras. Celulele moarte aflate la intrarea în folicul înfundă atunci porii și favorizează dezvoltarea anormală a unei bacterii (Propionibacterium acnes) care secretă substanțe pro-inflamatorii. Flora cutanată este astfel dezechilibrată, ceea ce duce la apariția leziunilor.

Care sunt simptomele acneei?

Acneea se prezintă sub diferite forme:

Pielea grasă (hiperseboree) este primul semn înainte de apariția coșurilor. Pielea are un aspect lucios, în special pe frunte, pe vârful nasului, pe obraji și pe bărbie. Secrețiile uleioase în exces fac ca porii să pară dilatați, în special pe nas și în partea superioară a pomeților.

Comedoanele, care sunt de două tipuri:

  • Comedoanele deschise sau „puncte negre”: acestea sunt dopuri care obstrucționează porii pielii. Sunt de culoare neagră datorită acumulării și oxidării celulelor (keratinocite). Ele se pot expulza spontan sau pot să se inflameze.
  • Comedoanele închise sau "puncte albe" sau microchisturi: se datorează acumulării de sebum și cheratină în foliculii pilo-sebacei închiși. Se pot deschide spre exteriorul pielii, pot să se spargă în interiorul dermului sau pot crea o inflamație și devin papule sau pustule.

 Leziunile inflamatorii, dintre care se disting, de asemenea, două tipuri:

  • Leziunile superficiale care pot fi papule (coșuri roșii inflamatorii fără puroi, uneori dureroase, ce se pot vindeca de la sine sau pot să evolueze în pustule); sau pustule (coșuri roșii care conțin puroi).
  • Leziunile profunde: acestea pot lua forma unor noduli (mici umflături dureroase, fără roșeață la suprafață, care se pot rupe spre exterior sau în piele și pot lăsa cicatrici); sau chisturi (mici umflături ce conțin un lichid într-un înveliș fibros și care nu dispar spontan).

Cicatricile: în funcție de gradul de severitate, acneea poate genera cicatrici care dau pielii un aspect granulat.

Care sunt cauzele acneei?

Acneea apare mai ales în timpul pubertății, când pielea este probabil mai sensibilă la hormonii sexuali care stimulează producția de sebum. Ea afectează în principal fața, gâtul, toracele și, la bărbați, spatele.
Genetica joacă un rol important în declanșarea acestei boli, iar dacă ambii părinți au această afecțiune, copilul lor are statistic mai multe șanse de a dezvolta acnee severă.

Stresul este, de asemenea, un factor care favorizează apariția acneei. Celulele nervoase din apropierea glandelor sebacee pot produce, în condiții de stres, o substanță care poate stimula producția de sebum.

Conform unor cercetări recente(1), anomaliile hormonale, vârsta primei menstruații și regularitatea acesteia nu sunt factori semnificativi în apariția acneei. Singura observație validată este că acneea este mai pronunțată în perioada premergătoare menstruației.

În ceea ce privește alimentația: până în prezent, niciun studiu nu a demonstrat în mod clar legătura pe care o poate avea cu acneea . Cu toate acestea, se știe că o alimentație echilibrată și diversificată contribuie la sănătatea generală a pielii.

Un studiu francez(2) aduce o nouă lumină asupra acneei, stabilind o legătură între această boală și o perturbare a microbiotei cutanate (numită și floră cutanată) legată de o creștere a numărului de bacterii nedorite. Această descoperire recentă deschide perspectiva unor noi tratamente menite să prevină colonizarea cu aceste bacterii oportuniste.

Care sunt tratamentele pentru acnee?

Acneea poate avea numeroase repercusiuni psihologice și sociale: deteriorarea imaginii de sine, alterarea calității vieții, dificultăți în relații... Pentru a o trata este necesar un tratament medical.

În funcție de gradul de severitate al acneei, medicul dermatolog poate prescrie un tratament local, un tratament care asociază o acțiune locală cu un tratament antibiotic (adesea cu gluconat de zinc) sau un tratament hormonal pe cale orală,  chiar un tratament mai puternic în cazul acneei severe sau foarte severe, care necesită o monitorizare biologică și psihologică și contracepție.

În cadrul unei abordări holistice, medicii homeopați pot propune un tratament homeopatic personalizat, luând în considerare starea generală a pacientului: terenul său, personalitatea sa, mediul său, antecedentele sale, modul său de viață...

Homeopatia permite tratarea diferitelor simptome ale acneei, dar oferă și un sprijin pentru consecințele psihologice ale bolii (disconfort, pierderea încrederii în sine, teama de privirea celorlalți ...).  Este potrivită pentru toată lumea și respectă organismul.

Câteva sfaturi în completarea tratamentului pentru acnee...

Pe lângă urmarea unui tratament adecvat pentru acnee, câteva recomandări contribuie la sănătatea pielii:

  • Adoptați un stil de viață sănătos: acneea se ameliorează mai repede dacă urmați un stil de viață sănătos. Fumatul și stresul trebuie evitate…
  • Folosiți produse dermo-cosmetice adecvate: este indicat să vă îngrijiți pielea cu produse destinate tenului cu tendință acneică, adică non-comedogenice. 
  • Evitați exfoliantele și măștile din cauza agresivității lor.
  • Evitați, de asemenea, expunerea la soare. La început, se produce o ameliorare, dar aceasta nu durează. Pielea se va îngroșa, comedoanele se vor agrava și acneea va reveni. În plus, soarele poate pigmenta cicatricile de acnee.

1 - Di Landro A et al. Adult female acne and associated risk factors: Results of a multicenter case-control study in Italy. J Am Acad Dermatol, 2016;75:1134-1141.
2 - Dagnelie MA, Montassier E, Khammari A et al. Inflammatory skin is associated with changes in the skin microbiota composition on the back of severe acne patients. Exp Dermatol. 2019.