Extracția măselelor de minte
Atunci când apar măselele de minte, medicii dentiști recomandă adesea extragerea lor. Homeopatia ar putea fi prescrisă ca un sprijin în timpul acestei proceduri: pentru a ajuta la reducerea stresului pacientului, pentru a limita sângerarea și durerea și pentru a favoriza cicatrizarea.
Mai multe informații despre măselele de minte…
Măselele de minte sunt molarii trei care cresc în spatele molarilor doi. De obicei, ele nu apar până la vârsta de 20 de ani sau mai mult, motiv pentru care sunt numite „măsele de minte”. Acești dinți nu cresc în mod sistematic. Pe parcursul unei vieți, pot apărea una, două sau trei măsele de minte din cele patru posibile.
Acești molari nu găsesc întotdeauna spațiul necesar pentru a crește în mod corespunzător. Ei pot fi poziționați greșit și pot crește în poziție culcată sau orizontală. În unele cazuri, pot fi responsabili pentru o aliniere defectuoasă a dinților. De asemenea, pot provoca o infecție, un chist, o leziune a celui de-al doilea molar vecin și chiar nevralgii.
Măselele de minte: o moștenire de la strămoșii noștri
A treia pereche de molari era indispensabilă pentru oamenii preistorici, care trebuiau să mestece carne crudă. Crescând mai târziu, ei compensau ceilalți doi molari uzați. Odată cu descoperirea focului, oamenii și-au gătit mâncarea, iar nevoia de a mesteca a fost redusă, ceea ce a limitat uzura primului și celui de-al doilea molar și nu a lăsat loc pentru dezvoltarea celui de-al treilea molar. Lipsiți de funcția lor, ei par să dispară treptat la populațiile societăților moderne.
De ce trebuie extrasă o măsea de minte?
De cele mai multe ori, măselele de minte nu cresc pentru că nu există spațiu în partea din spate a maxilarului. Acestea rămân adesea „incluse”, adică sub gingii, sau „semi-incluse”, dacă străpung doar parțial gingia. În acest din urmă caz, măselele de minte sunt greu de periat și pot deveni locul unde apar carii, infecții și dureri. În plus, poziția lor le face dificil de îngrijit. Adesea, este mai bine să anticipăm și să le extragem cât sunt încă sănătoase.
De asemenea, se recomandă extragerea unei măsele de minte dacă nu există un dinte antagonist pe arcada opusă. Dacă un dinte nu găsește sprijin atunci când maxilarele sunt încleștate, acesta va avea tendința de a continua să crească până când va găsi un nou punct de sprijin pentru a se opri (gingia, de exemplu) și va dezechilibra dentiția.
Din acest motiv, atunci când o măsea de minte se cariază, stomatologii recomandă să se extragă și dintele antagonist.
În cazul în care măselele de minte rămân incluse și nu cauzează probleme, ele pot fi, desigur, păstrate. Cu toate acestea, se recomandă să fie monitorizate în mod regulat de către un dentist, care poate face o radiografie la intervale regulate pentru a verifica evoluția lor.
Ce tratament homeopatic ar putea însoți intervenția?
Unii dentiști sunt pregătiți să prescrie homeopatie, în caz contrar, farmacistul vă poate sfătui.
Homeopatia ar putea face ca o extracție dentară să fie mai confortabilă, acționând la două niveluri:
- Un tratament pre-operator și post-operator pentru a limita sângerarea, durerea și pentru a favoriza o cicatrizare mai rapidă.
- În caz de stres sau anxietate înainte de intervenție sau, în general, înainte de orice programare la medicul dentist, un tratament homeopatic poate calma angoasele și îi poate relaxa pe cei mai anxioși pacienți. Medicamentele homeopatice pot fi luate cu o zi înainte, dimineața sau chiar înainte de intervenție. Nu au efecte secundare și pot fi asociate cu alte tratamente medicamentoase în curs.