Logo Boiron
alimentație sistemul imunitar

Ce alimente stimulează sistemul imunitar?

Imunitate
Este timpul pentru lectură: 5 min

Micronutrienții conținuți în alimente ajută sistemul nostru imunitar să lupte împotriva infecțiilor. Unele alimente care sunt deosebit de bogate în probiotice și în prebiotice ajută microbiota noastră, prima linie de apărare a organismului, să funcționeze corect.

O alimentație sănătoasă, variată și echilibrată este o sursă de sănătate.

Vitaminele și oligoelementele conținute în hrana noastră contribuie la buna funcționare a organismului nostru, ne întăresc sistemul imunitar și ajută la prevenirea riscului de îmbolnăvire. Împreună cu un stil de viață sănătos, alimentația este cheia pentru a ne păstra capitalul de sănătate.

imunitate alimentație vitamine

Hipocrate, medic grec din Antichitate, spunea deja că alimentația este principala noastră medicină.

Acest lucru este valabil și astăzi. O alimentație sănătoasă și diversificată este indispensabilă pentru buna funcționare a organismului. Ea permite o mai bună prevenție și un tratament mai bun: este o componentă reală a unei abordări holistice a sănătății. Numeroși micronutrienți conținuți în alimentația noastră contribuie la menținerea și întărirea sistemului nostru imunitar pentru a lupta mai bine împotriva infecțiilor. Haideți să mâncăm! Sănătatea este în farfurie…

Alimentele care conțin oligoelemente

Acestea joacă un rol în reacțiile organismului, în special la nivelul digestiei și al sistemului imunitar.

  • Fierul se găsește în măruntaie, cârnați din sânge, alge marine, ficat de miel și de porc, dar și în carnea roșie, pește și fructele de mare, precum și în cerealele integrale și în leguminoase (linte, năut ...).
  • Zincul: acest oligoelement cu putere antioxidantă ridicată este conținut în stridii, crab, în carnea de vită și măruntaie, în drojdie, germenii de grâu și semințele de mac.
  • Cuprul, care se găsește în măruntaie, spirulină, ciupercile shiitake, fructele uscate (în special în nucile braziliene), linte, ciocolata neagră, pește și fructele de mare.
  • Seleniul: acest oligoelement este cunoscut pentru rolul său antioxidant. Produse ale mării (ton, scoici Saint-Jacques, macrou, limbă de mare, polac), rinichii de porc, gălbenușul de ou, laptele și cerealele sunt bogate în seleniu.

Alimentele care conțin vitamine

Vitamina A

Acesta joacă un rol indispensabil în calitatea vederii. Este prezentă sub formă de retinol în alimentele de origine animală, cum ar fi ficatul de pește și de animale de fermă, gălbenușul de ou, untul etc. Se găsește, de asemenea, sub formă de caroten în vegetale, cum ar fi cartofii dulci, dovleacul, morcovii și spanacul.

Vitaminele B6, B9 și B12

  • Vitamina B6 este un micronutrient pe care organismul nu este capabil să îl sintetizeze și să îl stocheze. Prin urmare, este esențial să o furnizăm în cantități suficiente prin intermediul alimentației. Această vitamină contribuie la numeroase reacții metabolice, în special la producerea de globule roșii și la transmiterea de mesaje chimice la nivelul creierului. Se găsește în alimentele vegetale și animale, îndeosebi în carne, pește, cereale, fructe, legume și drojdie.
  • Vitamina B9 (acid folic) este implicată, printre altele, în înmulțirea celulelor, în producerea de globule roșii și albe și în funcționarea sistemului nervos și a sistemului imunitar. Se găsește în fructe, în legumele cu frunze verzi (salată verde, valeriană, andive, spanac etc.), brânză și ouă. Scăderea acesteia poate duce, în esență, la anemie.
  • Vitamina B12 joacă un rol important în funcționarea creierului, a sistemului nervos și în sinteza ADN-ului. Se găsește numai în produsele de origine animală, cum ar fi măruntaiele, peștele, fructele de mare, produsele lactate și ouăle. Insuficiența sa poate fi responsabilă de anemie și nivelul său trebuie monitorizat, în special la persoanele vegane.

Vitamina C                                                                                     

Favorizează producerea de anticorpi și stimulează reacțiile imunitare. Se găsește în special în ardeii roșii și verzi, varză (varză de Bruxelles, conopidă, gulie, broccoli), portocale, kiwi, guava, fructele roșii și grepfrutul chinezesc. Un deficit de vitamina C poate fi cauza scorbutului.

Vitamina D

Are un efect asupra sistemului imunitar înnăscut și este necesară pentru construcția osoasă. De asemenea, reduce riscul de osteoporoză. Este sintetizată numai atunci când organismul este expus la razele ultraviolete și este binevenită în special iarna, când soarele apare rar. Este prezentă în mulți pești: hering afumat, ton, sardine, păstrăv, pește spadă, anghilă... dar și în gălbenușul de ou. De reținut că alimentul cu cel mai mare conținut de vitamina D este uleiul din ficat de cod!

Alimentele care conțin acizi grași Omega 3

Aceste substanțe au efecte favorabile asupra multor procese din organism, printre care se numără reacțiile imunitare și antiinflamatorii. O concentrație ridicată de Omega 3 se găsește în fructele cu coajă lemnoasă (nuci, alune, migdale etc.), în anumite uleiuri (ulei de in, de nucă sau de rapiță), în semințe precum chia și în peștele gras (somon, ton, macrou, hering, sardine, anșoa).

Alimentele benefice pentru flora intestinală

Flora intestinală formează o linie de apărare împotriva agenților patogeni și joacă un rol important în funcționarea sistemului nostru imunitar. Anumite alimente care conțin probiotice (bacteriile bune care ne populează flora intestinală) și prebiotice (care sunt hrana probioticelor) favorizează dezvoltarea bacteriilor bune care alcătuiesc microbiota intestinală. Probioticele sunt prezente în mod natural în alimentele fermentate (iaurturi, chefir, varză murată etc.). În ceea ce privește prebioticele, acestea se găsesc în alimentele bogate în fibre: fructe, legume, cereale.

Pentru a întări sistemul imunitar, cea mai simplă regulă este adoptarea unei alimentații sănătoase, variate și echilibrate și menținerea unui stil de viață sănătos.